Danıştay 8. Daire, Esas No: 2022/609, Karar No: 2022/1288
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2022/609 E. , 2022/1288 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/609
Karar No : 2022/1288
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : … Valiliği
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının Samsun ili, … ilçesi, … köyünün isminin … olarak değişirilmesi talebiyle yaptığı Samsun Valiliği’ne 09.11.2009 tarihinde yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmış olup, İdare Mahkemesince davacının köy isminin değiştirilmesi talebinin Köy İhtiyar heyeti tarafından alınan karar ile kaymakamın görüşü eklenmek suretiyle ilgili vilayetler idare heyetleriyle umumi meclislerinin mütalaası da alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığına gönderilmesi ve yetki ve usulde paralellik ilkesi gereği İçişleri Bakanlığınca karar verilmesi gerekirken bu işlemler yapılmadan idarece başvuruya cevap vermeyerek işlem tesis edildiği anlaşıldığından yetki ve usulde paralellik ilkesine aykırı olarak Samsun Valiliği tarafından tesis edilen dava konusu zımni ret işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı Samsun Valiliği tarafından İdare Mahkemesi kararının temyizi istenilmekte; 6/12/2012 gün ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Daire Kanun’nun 1. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, büyükşehir statüsüne sahip olan illerde köy yerleşim yerlerinin mahalle statüsüne dönüştürüldüğünü, Samsun ilinin de büyükşehir olduğu, dolayısıyla idari ve yönetiminin farklı olduğu bu gerekçe ile kararın hukuka uygun olmadığı iddia edilmiş olsa da davalı idarece davacının Samsun ili, … ilçesi, … köyünün isminin … olarak değişirilmesi talebiyle yaptığı Samsun Valiliği’ne yaptığı başvurunun değişen mevzuat gereği yeni hukuki durumun ayrıca değerlendirileceği açık olduğundan, davalı idarenin itirazı yerinde görülmemiştir.
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda yer alan açıklama ile onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 01/03/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.