Danıştay 8. Daire, Esas No: 2021/2723, Karar No: 2022/1597
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2021/2723 E. , 2022/1597 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/2723
Karar No : 2022/1597
Kararın Düzeltilmesi İsteminde Bulunan (Davalı) : …Üniversitesi – …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Danıştay Sekizinci Dairesinin 07/10/2020 tarih ve E:2016/11309, K:2020/4119 sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Danıştay dava daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından verilen kararlar hakkında karar düzeltilmesi yoluna başvurulabilmesi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesinde yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
Dava; Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi olan davacının, aynı fakültede görevli Yrd. Doç. …ve Öğt. Gör. …hakkında yapmış olduğu şikayet üzerine başlatılan soruşturma sonucunda söz konusu öğretim elemanları hakkında disiplin cezası uygulanmamasına ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; kamu görevlisinin disiplin suçu işlediğine dair ciddi bir suç duyurusu veya şikayet halinde ilgili hakkında soruşturmanın yapılması zorunluluğu bulunmakta ise de, yapılan soruşturma sonucunda disiplin cezasına gerek görülmemesi ile şikayetçiyi doğrudan ilgilendirmeyen bir hal alan ve tek taraflı işlem niteliğine bürünen bu sonuca karşı şikayetçinin dava açmasına ehliyet yönünden olanak bulunmadığı gerekçesiyle davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmiştir.
Dairemizce; davacı tarafından verilen, 07.04.2016 tarihli dilekçe üzerine açılan disiplin soruşturması neticesinde şikayet edilen öğretim görevlileri hakkında disiplin cezası verilmesini gerektirecek bir durum söz konusu olmadığından bahisle tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu öne sürülerek bizzat şikayetçi tarafından açılan iptal davasında, şikayetçinin anılan işlemin iptalini istemekte kişisel ve meşru menfaatinin bulunduğu; davanın esası hakkında karar verilmesi gerekirken, davanın ehliyet yönünden reddine ilişkin olarak verilen Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmadığı gerekçesiyle bozma kararı verilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun ”Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Vergi Usul Kanununun uygulanacağı haller” başlığını taşıyan 31. maddesinde; ”Bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda; hakimin davaya bakmaktan memnuiyeti ve reddi, ehliyet, üçüncü şahısların davaya katılması, davanın ihbarı, tarafların vekilleri, dosyanın taraflar ve ilgililerce incelenmesi, feragat ve kabul, teminat, mukabil dava, bilirkişi, keşif, delillerin tespiti, yargılama giderleri, adli yardım hallerinde ve duruşma sırasında tarafların mahkemenin sukünunu ve inzibatını bozacak hareketlerine karşı yapılacak işlemler, elektronik işlemler ile ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruşma icrasında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygunlanır. Ancak, davanın ihbarı, Danıştay, mahkeme veya hakim tarafından re’sen yapılır.” kuralı yer almaktadır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 447/2. maddesinde, “Mevzuatta, yürürlükten kaldırılan 18/6/1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa yapılan yollamalar, Hukuk Muhakemeleri Kanununun bu hükümlerin karşılığını oluşturan maddelerine yapılmış sayılır.” kuralı uyarınca 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununu ek ve değişiklikleri ile birlikte tümüyle yürürlükten kaldıran ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 61. maddesinde, ”Taraflardan biri davayı kaybettiği takdirde, üçüncü kişiye veya üçüncü kişinin kendisine rücu edeceğini düşünüyorsa, tahkikat sonuçlanıncaya kadar davayı üçüncü kişiye ihbar edebilir. Dava kendisine ihbar edilen kişinin de aynı şartlarda bir başkasına ihbarda bulunması mümkündür ve bu şekilde ihbar tevali ettirilebilir. ” kuralı; 63. maddesinde ise; ”Dava kendisine ihbar edilen kişi, davayı kazanmasında hukuki yararı olan taraf yanında davaya katılabilir.” kuralı yer almıştır.
Dava konusu işlemin iptali istemi ile açılan dava sonucu verilen karar menfaatlerini etkileyebileceğinden, Mahkemece yeniden karar verilirken, davacı tarafından haklarında disiplin soruşturması açılması istemiyle başvuru yapılan Yrd. Doç. …ve Öğt. Gör. ……’e, 6100 sayılı Kanun uyarınca davanın ihbar edilmesi gerekmektedir.
İstemde bulunan tarafından öne sürülen düzeltme nedenleri sözü edilen maddede belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymadığından karar düzeltme isteminin belirtilen açıklama ile birlikte reddine, karar düzeltme giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 11/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.