Danıştay 7. Daire, Esas No: 2020/2615, Karar No: 2021/319
Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2020/2615 E. , 2021/319 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2615
Karar No : 2021/319
KARAR DÜZELTME
İSTEMİNDE BULUNAN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü) …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Otomotiv Ticaret Limited Şirketi
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Yedinci Dairesinin 16/03/2020 tarih ve E:2016/3820, K:2020/2469 sayılı kararının düzeltilmesi istenilmektedir.
KARAR DÜZELTME TALEP EDENİN İDDİALARI : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NIN DÜŞÜNCESİ : Olayda, uyuşmazlığın çözümü için dava konusu aracın hangi gümrük tarife istatistik pozisyonunda olduğunun, bunun için de yük taşımak için mi insan taşımak için mi imal edildiği hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Davalı idare bu belirlemeyi 2 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği eki Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notlarında yer alan “eşya taşımaya mahsus alandaki azami dahili taban uzunluğunun aracın dingiller arası mesafenin %50’sinden daha fazla olması” kriterini esas alarak yapmış ise de, 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinin 2. fıkrasındaki ekli listede yer alan malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanun’a ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun uygulamasında hüküm ifade etmeyeceği şeklindeki düzenleme uyarınca (II) sayılı listede yer almayan söz konusu kriterin olayda uygulanmasına imkan bulunmadığı, bu itibarla kararın düzeltilmesi isteminin kabul edilerek, mahkeme kararına yönelik temyiz isteminin belirtilen gerekçeyle reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları kararlarının düzeltme yoluyla yeniden incelenebilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun, 6545 sayılı Kanun’la yürürlükten kaldırılan ve aynı Kanun’un 27. maddesiyle eklenen Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmaya devam olunan (mülga) 54. maddesinden yazılı nedenlerden birinin bulunması ile mümkündür.
Dilekçede ileri sürülen düzeltme nedenlerinin anılan maddede sayılan nedenlere uymadığı anlaşılmıştır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
Karar düzeltme isteminin REDDİNE, 21/01/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.