Danıştay 7. Daire, Esas No: 2019/3388, Karar No: 2021/5973

Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2019/3388 E. , 2021/5973 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/3388
Karar No : 2021/5973

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü) …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Kimya Ambalaj Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
(Eski Unvanı: … Kimya Ambalaj Sanayi ve Ticaret
Limited Şirketi)
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… saylı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Muhtelif kimyasal ürün imalatı faaliyetinde bulunan davacı hakkında düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca, haksız yere mahsuben reddinin gerçekleştirildiğinden bahisle 2016 yılının Ocak ilâ Mart dönemlerine ilişkin olarak re’sen tarh edilen özel tüketim vergisi ile kesilen vergi ziyaı cezasının iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararıyla, dosyanın incelenmesinden, davacı hakkında düzenlenen vergi inceleme raporlarında mahsuba konu mal kullanım oranının belli olmadığı, bunun ticari sır olduğu, ekspertiz raporlarında yer almadığı, üretim sürecinin raporlarda açıklandığı, iadeye konu kullanılan solvent ve türevi hammaddelerin white spirit, toluol ve izododecan olduğu, randıman çalışması neticesinde dönem sonu stoklarda kaldığı tespit edilen hammadde miktarlarının kayıt dışı hammadde veya mamul olarak satıldığına ilişkin bir emareye rastlanılmadığının belirtilmesi karşısında, dava konusu işleme dayanak alınan vergi incelemesinin eksik ve yetersiz olduğu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 134. maddesinin lafzına ve ruhuna aykırı bulunduğu sonucuna ulaşıldığından kanaat ve varsayıma dayalı olarak düzenlenen vergi inceleme raporları esas alınmak suretiyle yapılan cezalı tarhiyatta hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … ‘IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin reddine,
2.… Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliği ve bir örneğinin de Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 23/12/2021 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir