Danıştay 7. Daire, Esas No: 2018/959, Karar No: 2021/6106

Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2018/959 E. , 2021/6106 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/959
Karar No : 2021/6106

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

KARŞI TARAF (DAVALI) : …Bakanlığı adına …Gümrük Müdürlüğü

İSTEMİN KONUSU : …. Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: …İthalat İhracat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına tescilli muhtelif tarih ve sayılı 16 adet beyannameye ilişkin para cezalarının tahsili amacıyla 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 35. maddesi uyarınca şirket ortağı sıfatıyla davacı adına düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Bozma kararı üzerine, ara kararlarına cevaben sunulan bilgi ve belgeler ile UYAP kayıtlarının birlikte incelenmesinden, davalı idarece asıl borçlu şirket adına ek olarak tahakkuk ettirilen vergilere ilişkin tebligatların gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihlerden itibaren üç yıllık süreler içerisinde yapıldığı, anılan tahakkuklara karşı açılan davaların ret ile sonuçlandığı, kesinleşen amme alacaklarının asıl borçlu şirketten tahsilini teminen düzenlenen ödeme emirlerinin tahsil zamanaşımı içerisinde tebliğ olunduğu, asıl borçlu şirketin bir kısım menkul ve gayrimenkullerine haciz uygulandığı, tüm bu hususların tahsil zamanaşımı süresini kestiği; şirket yetkilileri ve davacı hakkında açılan ceza davasında Yargıtay Yedinci Ceza Dairesi tarafından zamanaşımı sebebiyle ortadan kaldırma kararı verildiği anlaşıldığından, işlem tesisine neden olan fiilin zamanaşımı nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen ceza ve dava zamanaşımı sürelerinin bakılmakta olan davaya uygulanması mümkün değilse de, şirket adına yapılan ek tahakkukların olay tarihinde yürürlükte olan 1615 sayılı Gümrük Kanunu’nun belirlediği üç yıllık sürede tebliğ edildiği, açılan davaların ret kararları ile sonuçlanarak kesinleştiği ve kesinleşmelerinden itibaren 3 yıllık süre içerisinde de dava konusu ödeme emri içeriği para cezası kararlarının tebliğ edildiği, amme alacağının yapılan mal varlığı ve haciz işlemleri sonucunda asıl borçlu şirketten tahsil imkanı bulunmadığının ortaya konulması üzerine ortak sıfatıyla davacı adına düzenlenen ödeme emrinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Ödeme emrine konu amme alacağının asıl borçlusu olan şirketin ticari hayatına …Doğal Gıda Petrol Limited Şirketi ünvanı altında devam ettiği, faal olduğu ve borcu karşılayacak tutarda malvarlığı bulunduğundan borcun asıl kamu borçlusundan tahsil edilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, duruşmaya gerek görülmeyerek, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. …. Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının ONANMASINA,
3. …TL maktu harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir