Danıştay 7. Daire, Esas No: 2016/6997, Karar No: 2021/877

Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2016/6997 E. , 2021/877 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    YEDİNCİ DAİRE
    Esas No : 2016/6997
    Karar No : 2021/877

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına
    … Gümrük Müdürlüğü
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …’ya velayeten …, …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava Konusu İstem: Davacı adına tescilli … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin birinci fıkrasının 12. bendinin (a) fıkrası kapsamında vergiden muaf olarak yurtdışından ithal edilen 1996 model özel tertibatlı araç üzerinde mevcut olan şerhin kaldırılması ile engelli olmayan 3. kişilere gümrük vergileri ödenmeksizin satışına izin verilmesi istemiyle 30/10/2014 tarihinde yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Gümrük vergilerinden muaf olarak 17/10/2007 tarihinde ithal edilen 1996 model aracın, fiili ithal tarihinde yürürlükte olan mevzuat gereğince 5 yılını doldurduğu, vergileri ödenmeksizin malül ve sakat olmayan kişilere satışının mümkün bulunduğu, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar gerekçe gösterilerek ithal tarihinden itibaren 10 yıl geçmediğinden bahisle malül olmayanlara satışının mümkün olmadığı gerekçesiyle başvurunun reddi yolunda tesis edilen işlemin iptaline karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Engelliler tarafından gümrük vergilerinden muafen ithal edilen araçların, fiili ithal tarihinden itibaren işlemeye başlayan on yıllık süre geçmeden vergileri tahsil edilmeksizin engelli olmayanlara satışının, hibesinin ve devrinin mümkün olmadığı ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Davaya konu mevzuat hükümleri incelendiğinde fiili ithal tarihinden itibaren 10 yıllık sürenin yıllar içerisinde korunduğu, davacı tarafından vergiden muaf bir şekilde ithal edilen aracın, fiili ithal tarihinden itibaren 10 yıl geçmedikçe malül ve engelli olmayanlara satışının mümkün olmaması karşısında, beş yıllık sürenin geçtiği, vergiler ödenmeksizin engelli olmayanlara satılabileceği gerekçesiyle verilen karara yönelik temyiz isteminin kabulü ile kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE:
    MADDİ OLAY :
    Davacı adına tescilli … tarih ve … sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin birinci fıkrasının 12. bendinin (a) fıkrası kapsamında vergiden muaf olarak yurtdışından ithal edilen 1996 model özel tertibatlı araç üzerinde mevcut olan şerhin kaldırılması ile engelli olmayan 3. kişilere gümrük vergileri ödenmeksizin satışına izin verilmesi istemiyle 30/10/2014 tarihinde yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
    İLGİLİ MEVZUAT:
    4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun “Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna” başlıklı 167. maddesinin birinci fıkrasının 12. bendinin (a) fıkrasında, malül ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın gümrük vergilerinden muaf tutulduğu hükme bağlanmıştır.
    05/02/2000 tarih ve 23955 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 116. maddesinin 2. bendinde maluller ve engelliler tarafından kullanılmak üzere ithal edilen araçların gümrük vergilerinden muaf olduğu, 127. maddesi uyarınca çıkarılan 18/02/2000 tarih ve 23968 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliğini değiştirten 13/05/2000 tarih ve 24048 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan mülga 5 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 11. maddesinde, fiili ithal tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe taşıtların satılamayacağı, 10 (on) yıl geçmemişse malül ve engelli olmayanlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışının mümkün olmadığı hususu yer almıştır.
    2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararını kaldıran ve daha sonraki tarihte çıkarılan 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 107. maddesinde; 104. madde kapsamında muafiyetten faydalınan eşyanın, beş yıl geçmedikçe gümrük idaresinden izin alınmaksızın muafiyetten faydalanamayan kişi, kurum ve kuruluşlara belli bir para karşılığı veya karşılıksız olarak devredilemeyeceği ve satılamayacağı, on yıl geçmedikce de engelli olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışının veya devrinin mümkün olmadığı, on yıl sonrasında ise vergilerin aranmayacağı hususu düzenlenmiştir.
    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin birinci fıkrasının 12. bendinin (a) fıkrası kapsamında 07/11/2006 tarihinde ithal edilen aracın fiili ithal tarihinde yürürlükte olan 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca çıkarılan mülga 5 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 11. maddesinde fiili ithal tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe taşıtların satılamayacağı, 10 (on) yıl geçmemişse malül ve engelli olmayanlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışının yapılamayacağı ifadesinin yer aldığı, 5 yıllık sürenin engelli olup olmadığına bakılmaksızın hiç bir koşulda satılamayacağı zaman dilimini ifade ettiğii, 2009 yılında çıkarılan 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 107. maddesinde, muafiyet koşulundan yararlanılarak ithal edilen araçların serbest dolaşıma girdigi tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe satılamayacağı, 10 yıl geçmedikçe de gümrük vergileri ödenmeksizin satışının mümkün olmadığı görülmektedir.
    Dosyanın incelenmesinden; davaya konu işlemi tesis ettirmeye yönelik başvurunun, fiili ithal tarihinden itibaren 10 yıllık süre tamamlanmadan 2014 yılında yapıldığı; gerek fiili ithal tarihinde gerekse başvuru tarihinde meri olan mevzuat uyarınca, her halükarda aracın fiili ithal tarihinden itibaren 10 yıl geçmedikçe malül veya engelli olmayanlara gümrük vergileri ödenmeksizin satışının veya devrinin yapılmasının mümkün olmadığı kuralının korunduğu, 5 yıllık sürenin ise hiç bir şekilde satış yapılamayacağı zaman dilimini gösterdiği anlaşıldığından, bu husus gözetilerek başvurunun reddi işleminin hukuka uygun olup olmadığı yönünden yapılacak inceleme ve değerlendirmede varılacak sonuca göre yeniden karar verilmek üzere, mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin kabulüne,
    2. …. Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
    3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
    4. 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 13. maddesinin (j) bendi parantez içi hükmü uyarınca alınması gereken harç dahil olmak üzere, yargılama giderlerinin yeniden verilecek kararda karşılanması gerektiğine,
    5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir