Danıştay 5. Daire, Esas No: 2019/1634, Karar No: 2021/4425

Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2019/1634 E. , 2021/4425 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/1634
Karar No : 2021/4425

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Bakanlığı / …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi davacı tarafından, 669 sayılı KHK’nın 105. maddesi uyarınca Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin geri alınması ve aynı KHK’nın 5. maddesiyle kurulan Milli Savunma Üniversitesine kaydının yapılması istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan maddi haklarının yasal faiziyle ödenmesi ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararında; uyuşmazlığın davacının Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin kısmı irdelendiğinde; kanun niteliğini taşıyan hukuki bir düzenleme ile okulunun kapatılması sonucu ilişiğinin kesilmesine yönelik olarak davacı hakkında, davalı idarece kurulmuş, idari davaya konu olabilecek bir işlemin varlığından söz edilmesine olanak bulunmadığı; davacının Milli Savunma Üniversitesine kaydının yapılması isteminin reddine ilişkin kısmı irdelendiğinde; 669 sayılı KHK’nın 105/1-c maddesi uyarınca, 30 Ağustos itibariyle mezun olacak askeri öğrencilerin subay ve astsubaylığa nasbının yapılmaması ile birlikte, sadece üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diplomalarının verileceğinin hüküm altına alındığı, askeri öğrencilerden nasbı yapılmayanların doğrudan Milli Savunma Üniversitesi’ne nakledileceğine ilişkin herhangi bir hükme ise yer verilmediği görüldüğünden, 30 Ağustos 2016 tarihi itibariyle Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulundan mezun olacak iken ilişiği kesilen davacının, 669 sayılı KHK’nın 5. maddesiyle kurulan Milli Savunma Üniversitesi’ne nakledilmesine ilişkin talebin yasal dayanağının bulunmaması karşısında, anılan istemle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın, davacının Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulundan ilişiğinin kesilmesine ilişkin kısmı ile bu işlem nedeniyle yoksun kalınan özlük ve parasal haklarının yasal faiziyle tazminine ilişkin kısmının 2577 sayılı Kanun’un 14/3-d ve 15/1-b maddeleri uyarınca incelenmeksizin reddine, davacının Milli Savunma Üniversitesi’ne nakledilmesine ilişkin talebinin reddine ilişkin kısmı yönünden ise davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararıyla; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı vekili tarafından, 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 104. ve 105. maddelerinin keyfi ve kamu yararı amacı dışında uygulamalara sebep olduğu, anılan KHK hükümleri ile hukuk devleti ve eşitlik ilkelerinin, eğitim, çalışma ve kamu hizmetine girme haklarının ihlal edildiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, İdare ve Bölge İdare Mahkemeleri tarafından verilen kararların hukuka uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra davacının Anayasaya aykırılık itirazı yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesine gönderilmesine, 13/12/2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir