Danıştay 3. Daire, Esas No: 2020/2923, Karar No: 2021/290
Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2020/2923 E. , 2021/290 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2020/2923
Karar No : 2021/290
Kararın Düzeltilmesini İsteyen: … Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
Karşı Taraf : … Petrol Ürünleri Nakliyecilik Sanayi ve Ticaret Lİmited Şirketi
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Davacı adına, bir kısım alışlarını sahte faturalarla belgelendirdiğinden bahisle takdir komisyonu kararları uyarınca 2009 yılının Nisan, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Kasım dönemleri için re’sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisini; davacının faturalarını kayıtlarına aldığı … İnşaat Taahhüt Nakliye Elektrik Petrol Ürünleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkındaki tespitlerden, düzenlediği faturaların gerçeği yansıtmadığı sonucuna ulaşılamayacağından yapılan tarhiyatta hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle kaldıran … Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan temyiz başvurusunu; dosya içeriği bilgi ve belgeler arasında takdire sevk fişinin yer almadığı, takdir komisyonu kararının “takdirin müstenidatı ve izahı” kısmında yer alan, “komisyonumuz 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 89. maddesi gereğince aşağıda isimleri yazılı şahıslardan müteşekkil olarak toplandı, Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından ödevlinin yukarıda nev’i, dönemi ve yapmış olduğu faaliyetlerinin müstenidatını teşkil eden belgelerde gerekçeleri yazılı olduğu üzere vergi matrahlarının re’sen takdiri talep edilmiştir.” ifadesinden takdire sevk nedeninin saptanamadığı ve davalı idarece de dosyaya takdire sevk sebebine ilişkin herhangi bir bilgi ve belge sunulamadığı görüldüğünden, tarhiyatın kaldırılması yolundaki kararda sonucu itibarıyla hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle reddeden Danıştay Üçüncü Dairesinin 11/11/2019 tarih ve E:2016/14944, K:2019/6160 sayılı kararının; savunma dilekçelerinde takdire sevk nedeninin belirtildiği, Vergi Mahkemesinin ara kararıyla kendilerinden takdire sevk fişini istemediği, takdire sevk nedenini sormadığı ileri sürülerek düzeltilmesi istenmiştir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Kararın düzeltilmesi isteminin kabulü ile Danıştay Üçüncü Dairesince verilen karar kaldırıldıktan sonra, Vergi Mahkemesi kararına yöneltilen temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Üçüncü Dairesince kararın düzeltilmesi istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen sebepler 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi hükmüne uygun bulunduğundan, kararın düzeltilmesi isteminin kabulüne ve Danıştay Üçüncü Dairesinin 11/11/2019 tarih ve E:2016/14944, K:2019/6160 sayılı kararının kaldırılmasına karar verildikten sonra davalı idarenin temyiz istemi yeniden incelenerek işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar kararın sözü geçen hüküm fıkrasının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 26/01/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
X. KARŞI OY :
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesinin (b) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, ticari faaliyet çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi tutulduğu, 20. maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedelin katma değer vergisi matrahını oluşturduğu, 29. maddesinde, mükelleflerin, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 34. maddesinin 1. bendinde ise yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği kurala bağlanmıştır.
3065 sayılı Kanun’un 29. maddesinde öngörülen vergi indirimi için vergisi indirim konusu yapılabilecek işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikaların gerçeği yansıtması ve kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen katma değer vergisinin ödenmiş olması gerekmektedir. Gerçekleşmemiş teslim ve hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ödenmesi ve bunun sonucu olarak da bir vergi indirimi sözkonusu olamayacağından, vergi indirimine dayanak teşkil eden faturaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının ortaya konulması icap eder.
Davacının emtia alımlarına ilişkin faturaların düzenleyicisi olan … İnşaat Taahhüt Nakliye Elektrik Petrol Ürünleri İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında tanzim edilen … tarih ve … sayılı vergi tekniği raporunda yer alan saptamalar vergilendirme döneminde davacıya düzenlediği faturaların gerçek bir emtia teslimine ilişkin olmadığını kanıtlayıcı mahiyette bulunduğundan, kararın düzeltilmesi isteminin kabulüyle Dairemiz kararı kaldırıldıktan sonra, temyiz isteminin kabulü ve kararın bozulması gerektiği oyuyla Daire Kararına katılmıyoruz.