Danıştay 3. Daire, Esas No: 2019/2040, Karar No: 2021/947
Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2019/2040 E. , 2021/947 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/2040
Karar No : 2021/947
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Tarım Kredi Kooperatifi
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1- … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
2- … Başkanlığı
İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K: sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı kooperatif tarafından, 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca ortakların kooperatif ile yaptıkları her türlü işlemlerde vergiden muaf olduğundan bahisle 2012 ila 2017 yılları arasında ortaklardan alınan zirai ürünler için beyan edilerek ödenen 125.458,65 TL tutarındaki gelir (stopaj) vergisinin yasal faizi ile birlikte iadesi istemiyle yapılan düzeltme ve şikayet başvurusunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali ile kooperatiflerinin ve ortaklarının gelir (stopaj) vergisinden muaf olduklarının tespiti istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davanın düzeltme şikayet başvurusunun zımnen reddi işleminin iptali istemine ilişkin kısmının, Mahkemelerinin … esasına kayıtlı davada derdest olduğu, konusu, tarafları, sebebi aynı olan bakılan davanın değinilen kısmının mükerrer olarak açıldığı ve esasının incelenemeyeceği, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesinde sayılan idari dava türleri arasında tespit davası yer almadığından davanın davacı kooperatif ile ortaklar arasında gerçekleştirilen muameleler nedeniyle davacının ve ortakların gelir (stopaj) vergisinden muaf olduklarının tespiti istemine ilişkin kısmının inceleme olanağının bulunmadığı gerekçesiyle dava incelenmeksizin reddedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının, tarhiyatın kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : 1581 sayılı Kanun’un 19. maddesi gereğince ortakların kooperatif ile ilgili yapacakları her türlü işlemlerin her türlü vergi, resim ve harçlardan muaf olduğu, muafiyetin kooperatif ile ortakları da kapsadığı, yersiz olarak tevkif yoluyla beyan edilip ödenen gelir (stopaj) vergisinin yasal faizi ile birlikte iadesi ve vergiden muaf olduklarının tespiti gerektiği ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMALARI : Davalı Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığınca, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Vergi Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri sözü edilen kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin 18/10/2018 tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Davacıdan 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (3) sayılı tarife uyarınca …-TL maktu harç alınmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 22/02/2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.