Danıştay 2. Daire, Esas No: 2021/10922, Karar No: 2021/5326

Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2021/10922 E. , 2021/5326 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/10922
Karar No : 2021/5326

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …Tekstil San.ve Tic. Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : …Belediye Başkanlığı – …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …. İdare Mahkemesince verilen …günlü, E:…, K:…sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Bursa ili, Osmangazi ilçesi, …Caddesi, Devlet Hastanesi karşısında bulunan …ada, …parsel sayılı taşınmazı Bursa Büyükşehir Belediyesinden kiralayarak …günlü, …sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatına istinaden çaybahçesi ve otopark olarak işleten davacı tarafından, işyerinin ruhsatsız olduğundan bahisle 1 ay içinde ruhsata bağlanması, aksi halde kapatılmasına ve davacının 1608 sayılı Yasa uyarınca 189 TL para cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Osmangazi Belediye Encümeninin …günlü, …sayılı kararının ve bu kararın uygulanmasına ilişkin 08/10/2014, 13/10/2014 ve 18/10/2014 tarihli mühürleme işlemlerinin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : …. İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı tarafından, iş yerinin ruhsatlı olduğu, ruhsat iptalinin kendilerine tebliğ edilmediği ileri sürülerek bakılan dava açılmış ise de; davacı tarafından, …günlü, …sayılı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı işleminin iptali istemiyle açılan davanın, Mahkemelerinin …günlü, E:…, K:…sayılı kararı ile; söz konusu davada ileri sürülen iddiaların, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının iptaline ve bu nedenle yapılan mühürleme işlemlerine karşı açılacak bir iptal davasında ileri sürülecek hususlar olduğu, dava konusu işlemin ise idareler arasında iç yazışma niteliğinde bir işlem olup, yazı üzerine gerekli inceleme ve araştırma yapıldıktan sonra Osmangazi Belediye Başkanlığı’nca tesis edilen ya da edilecek işleme karşı dava açılabileceği, dava konusu yazının ise bu anlamda icrai nitelik taşımadığı gerekçesiyle incelenmeksizin reddedildiği, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığınca iptal edildiğini en geç …günlü, …sayılı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı işlemine karşı dava açtığı tarihte öğrenen davacı şirketin ise, ruhsat iptaline ilişkin işleme karşı dava açmadığı görülmekte olup, ruhsatsız hale gelen iş yerine ilişkin olarak ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tesis edilen dava konusu Encümen kararı ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatına bağlanmayan ve bağlanma olanağı da bulunmayan söz konusu iş yerinin mühürlenmesine ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmiş olan işyeri ruhsatının mevcut olduğu; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işyeri ruhsatını iptal eden bir kararın bulunmadığı, yetkide paralellik ilkesi gereği, işyeri ruhsatının yine aynı makam tarafından iptalinin gerektiği; bu durumun dahi Mahkemece değerlendirilmediği; davalı idare tarafından, işyeri ruhsatının iptal edildiği ileri sürülmekte ve buna dayanılarak mühürleme işleminin tesis edildiği; ancak ortada mühürleme işlemlerine dayanak oluşturacak ruhsatın iptal edildiğine ilişkin bir idari işlemin tesis edilmediği, bu şekilde ruhsatın iptaline dair hiçbir karar almadan işyerinin mühürlenmesinin haksız ve hukuka aykırı olduğu ve bu konuda ileri sürmüş olduğu iddiaların Mahkemece değerlendirmeye alınmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay (Kapatılan) Onyedinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 01/08/2016 günlü, K:2016/32 sayılı kararı uyarınca Danıştay Onuncu Dairesine; Danıştay Onuncu Dairesi tarafından ise, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen davada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. …. İdare Mahkemesince verilen …günlü, E:…, K:…sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir