Danıştay 12. Daire, Esas No: 2021/487, Karar No: 2021/937

Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2021/487 E. , 2021/937 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONİKİNCİ DAİRE
    Esas No : 2021/487
    Karar No : 2021/937

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
    VEKİLİ : …
    KARŞI TARAF (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Adana İli, Yüreğir İlçesi, … Mahallesi Camii’nde İmam Hatip olarak görev yapan davacının, Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 5/1-b maddesinde belirtilen ortak niteliği kaybettiğinden bahisle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 98/b maddesi uyarınca görevinin sona erdirilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı işleminin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararıyla; davacının facebook isimli sosyal medya sitesinde, kendi mesleki alanı ile ilgili gelen sorular üzerine yapmış olduğu paylaşımların konu ile ilgili olarak şahsi düşüncelerini paylaşma niteliğinde genel değerlendirmeler içeren paylaşımlar olduğu, davacının anılan sosyal medya sitesinde yapmış olduğu paylaşımların, herhangi bir şahıs veya makamı hedef alan nitelikte paylaşımlar olarak değerlendirilemeyeceği gözetildiğinde, davacının dava dosyası kapsamında üzerine atılı eylemlerinin karşılığı olarak 657 sayılı Kanunun 98/b maddesi uyarınca memuriyetinin sona erdirilmesine yönelik tesis edilen dava konusu işlemin ”ölçülülük” ve ”elverişlilik” ilkelerine aykırılık oluşturduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesinin … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararıyla; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idare tarafından, davacının sosyal medya platformunda kendi mesleki alanı İslam dininde fıkhi konularda ve itikadi hususlarla ilgili gelen sorular üzerine yapmış olduğu paylaşımların konu ile ilgili olarak şahsi düşüncelerini paylaşma niteliğinde genel değerlendirmeler içeren propaganda niteliğinde bulunduğu, bunun diyanet personeli için nitelik şartının ihlali olduğu, davacının yürüttüğü hizmet ile bağdaşmayan, toplum açısından bu tür görüşleri ile davacının atanırken aranan ortak nitelik şartını görevde iken kaybettiği, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, içinde bulunduğu durum itibariyle kurumun kamuoyu nezdindeki saygınlığı dikkate alındığında ilgilinin dini değerlere ve hassasiyetlere aykırı görüş ve düşünceleri nedeniyle görev yapamayacağından görevine son verme işlemi tesis edildiği, kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davacı tarafından, idarenin takdir yetkisine dayalı işlemlerin, hukukun belirlediği sınırlar ve eşitlik kuralı gözetilerek kamu yararına ve hizmetin gereklerine uygun şekilde objektif, makul ve geçerli nedenlere dayalı olması gerektiği, yapmış olduğu eylemlerin Yönetmelikte belirtilen ortak niteliğin kaybedilmesine sebep olacak nitelikte olmadığı, dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, İdare Mahkemesince “ölçülülük” ve “orantılılık” ilkelerinin ihlal edilmesi nedeniyle dava konusu işlemin iptal edildiği belirtilerek temyiz istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
    2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, … tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir