Danıştay 12. Daire, Esas No: 2018/5401, Karar No: 2020/4514

Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2018/5401 E. , 2020/4514 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONİKİNCİ DAİRE
    Esas No : 2018/5401
    Karar No : 2020/4514

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …

    İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Şırnak ili, … ilçesi, İlçe Jandarma Komutanlığında geçici köy korucusu olarak görev yapmakta iken 11/08/2009 tarihinde bölücü terör örgütü mensupları ile girilen çatışmada yaralanarak geçici köy korucusu olarak çalışamaz hale gelen davacının, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun uyarınca vazife malulü olmak için yaptığı başvurunun, zımnen reddine ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; dosyadaki mevcut bilgi ve belgelerin birlikte incelenmesinden, davacının yaralanma olayının iç güvenlik ve asayişin teminine yönelik görev kapsamında, görev saatleri içerisinde ve görevin fiilen ifası sırasında meydana geldiği, bu nedenle yaralanma olayının 2330 sayılı Kanun kapsamında olduğu açık olduğundan, davacının 2330 sayılı Kanun uyarınca vazife malulü olmak için yaptığı başvurunun, zımnen reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idare tarafından, malul olmadığına Sağlık Kurulunca karar verilen davacı hakkında, vazife malüllüğü hükümlerinin uygulanmasına imkan bulunmadığından, davacıya vazife malüllüğü aylığı bağlaması hususunda yapılan işlemlerde bir yanlışlık bulunmadığı, ayrıca harçtan muaf oldukları belirtilerek Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
    2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
    5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 21/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir