Danıştay 12. Daire, Esas No: 2018/2838, Karar No: 2020/4579
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2018/2838 E. , 2020/4579 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/2838
Karar No : 2020/4579
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurumu Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Emniyet Müdürlüğü Motosikletli Polis Timler Amirliğinde asayiş ve koruma nöbetçisi olarak görevlendirilen ve görev bitiminde motosikletini Tim Amirliğine teslim etmek için seyahat ettiği esnada trafik kazası geçiren ve %59 oranında malul olan olan davacı tarafından, maluliyetine sebep olan trafik kazasının 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilerek tarafına vazife malullüğü aylığı bağlanması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; davacının yaralanmasına ve %59 oranında malul olmasına neden olan kazanın, davacının görevini ifade ettikten sonra motosikletini teslim etmek için seyir halinde iken meydana geldiği, görev için kullanılan aracın mevzuat gereği zorunlu olan tesliminin de göreve dahil olması ve bu durumun 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da düzenlenen “güven ve asayişi korumak” görevi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin açık olduğu, davacının güven ve asayişi korumakla görevli iken meydana gelen kaza sonucu sakat kalması nedeniyle, 2330 sayılı Kanun kapsamında vazife malülü sayılarak tarafına vazife malüllüğü aylığı bağlanması talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu, davacının yaralanmasına sebebiyet veren olayın, davacının görevinin bitiminde motosikletini tim amirliğine teslim etmek için giderken, karşıdan karşıya geçmekte olan yayaya çarpması sonucu meydana geldiği, olayın 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında olmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 23/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.