Danıştay 10. Daire, Esas No: 2019/10450, Karar No: 2021/6257

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2019/10450 E. , 2021/6257 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/10450
Karar No : 2021/6257

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …. İdari Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … İşitme Cihazı Merkezinin sahibi ve mesul müdür olan davacının mesul müdür belgesinin iptal edilmek üzere iade edilmesi, merkezde görev yapacak sorumlu müdür başvurusunun yapılması, bu süre içerisinde merkezde hizmet verilmemesi, 30 (otuz) iş günü içinde mevzuatta belirtilen şartlara uygun yeni sorumlu müdür atanmadığı takdirde merkez ruhsatının iptal edileceği yönünde tesis edilen … Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih E:.., K:… sayılı sayılı karar hakkında yargılanmanın yenilenmesi ve yeniden karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdari Mahkemesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararıyla, yargılamanın yenilenmesi isteminin süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, yargılamanın seyrini etkileyecek olan belgenin zorlayıcı sebepler dolayısıyla mahkemeye sunulamadığı, bu belge elde edildiğinde yargılamanın yenilenmesinin istenildiği, istemin kabulü gerekirken reddine karar verildiği, temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Yargılamanın yenilenmesi isteminin süreaşımı nedeniyle reddi yolundaki … İdari Mahkemesinin … tarih ve E:.., K:…. sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14/12/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir