Danıştay 10. Daire, Esas No: 2017/2187, Karar No: 2021/906
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2017/2187 E. , 2021/906 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2017/2187
Karar No : 2021/906
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … A.Ş.
VEKİLLERİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı davanın reddine ilişkin kararının Danıştay Onuncu Dairesinin 23/01/2014 tarih ve E:2013/5231, K:2014/257 sayılı kararı ile bozulması üzerine bozma kararına uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda … İdare Mahkemesince, dava konusu işlemlerin iptali yolunda verilen … tarih ve E: …, K: … sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Sakarya PTT Başmüdürlüğünde görev yapan ve … -Sen Kocaeli Şubesi başkanı olan davacı tarafından, sendikal görevi nedeniyle haftada bir gün izinli sayılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin Sakarya PTT Başmüdürlüğünün … tarih ve … sayılı işleminin ve bu işlemin dayanağı olan PTT Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; olayda, davalı idarece, üye sayısı 400’ün altına düşen sendika şubesi yönetim kurulu üyelerinin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yer alan izin hakkından yararlanmasının mümkün olmadığı iddia edilmekte ise de anılan Kanun’un 18. maddesinde yer alan, sendika şubelerinin en az 400 üye ile kurulacakları yönündeki hükmün, sendika şubelerinin kuruluş aşamasında aranacak olan bir şart olduğu, söz konusu şartı sağlayarak kurulan ve hukuki varlık kazanan sendika şubelerinin üye sayısının belirtilen sayının altına düşmesinin, söz konusu sendika şubesinin hukuk alemindeki varlığını etkilemeyeceği, bu bakımından üye sayısı şartını sonradan kaybeden şubelerin şube kapatma konusunda yetkili olan genel kurul tarafından kapatılana kadar her türlü sendikal hakları kullanabileceği, diğer taraftan üye sayısı 400’ün altına düşen sendika şubelerinde görev yapan yönetim kurulu üyelerinin idari izinli sayılmayacakları yönünde açık bir kuralın bulunmadığı da göz önüne alındığında, davacının başkanı olduğu … -Sen Kocaeli Şubesinin üye sayısının 400’ün altına düşmesi nedeniyle haftada bir gün idari izin kullanma hakkı bulunmadığına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı, öte yandan 04/12/2012 tarih ve 28261 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 6289 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 13. maddesi ile 4688 sayılı Kanun’un 18. maddesine; sendika yönetim kurulu üyelerinin idari izinli sayılabilmeleri için bağlı bulundukları sendikanın şube kurulması için öngörülen üye sayısına ulaşması gerektiği, sendika şubesi bulunmayan il ve ilçelerde il ve ilçe temsilciliği kurulabileceği, ildeki üye sayısı 100 ve daha fazla olan sendikanın il temsilcisi ile ilçedeki üye sayısı 50 ve daha fazla olan sendikanın ilçe temsilcisinin haftada dört saat izinli sayılacağı yönünde hükümler eklenmiş ise de uyuşmazlığın, dava konusu işlemlerin tesis edildiği tarih itibarıyla yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre incelenmesi gerekeceğinden, bu Kanun hükmünün bakılan davada dikkate alınamayacağının da açık olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemlerin 4688 sayılı Kanun’a uygun olduğu, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Anılan Kanun’un 50. maddesinin 4. fıkrasında, “Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda, mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması hâlinde, mahkemelerce bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.
Temyize konu İdare Mahkemesi kararının, Danıştay Onuncu Dairesinin 23/01/2014 tarih ve E:2013/5231, K:2014/257 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyize konu karar usûl ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemlerin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04/03/2021 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY:
Dava, Sakarya PTT Başmüdürlüğünde görev yapan ve … Sen Kocaeli Şubesi başkanı olan davacı tarafından, sendikal görevi nedeniyle haftada bir gün izinli sayılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin Sakarya PTT Başmüdürlüğünün … tarih ve … sayılı işleminin ve bu işlemin dayanağı olan PTT Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
4688 sayılı Kanun’un 18. maddesinde sendika şubelerinin en az 400 üye ile kurulabileceği ve ücretsiz izne ayrılmayan şube yönetim kurulu üyelerinin haftada bir gün kurumlarından izinli sayılacaklarının hükme bağlandığı, aynı Kanun maddesi içeriğinde yer alan kurala göre sendika yönetim kurulu üyelerinin izin haklarından yararlanabilmesi için bağlı bulundukları sendikanın şube kurulması için öngörülen üye sayısına ulaşması gerektiği kuralına yer verildiği, bu bağlamda, sendika şube yönetim kurulu üyelerinin sendikal görevleri nedeniyle haftada bir gün izinli sayılma hakkından yararlanabilmeleri için anılan Kanun’un 18. maddesinde belirtildiği üzere sendikanın şube kurulması için öngörülen üye sayısına ulaşması gerektiği, bu şartı yerine getiremeyen şubelerin yöneticilerinin 18. maddede yer verilen izin haklarından yararlandırılamayacağı hüküm altına alındığından, davacının şube başkanı olduğu … Sen Şubesinin şube üye sayısının 400’ün altına düştüğü tespit edilerek izin hakkı başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka ve mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Açıklanan nedenle, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyu ile aksi yöndeki Daire kararına katılmıyorum.