Adalet Bakanlığı ile YTB arasında protokol imzalandı

Adalet Bakanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) arasında hakim ve savcıların, yurt dışında araştırma yapma ve eğitim almalarını sağlamak ve ülkemizde hukuk alanında eğitim alan uluslararası öğrencilere çeşitli eğitimler vermek amacıyla protokol imzalandı.

Adalet Bakanlığı ile YTB arasında eğitim ve tecrübe paylaşımı alanlarında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde, Türkiye Bursları kapsamında ülkemizdeki üniversitelerde hukuk eğitim alan ve araştırma yapan uluslararası öğrenciler ile akademisyenlere çeşitli eğitimler verilecek. Bunun yanında ise yurtdışında yaşayan, hukuk eğitimi alan genç vatandaşlarımıza da Türkiye’deki hukuk sistemi tanıtılacak. Protokol, hâkim ve savcılarımızın eğitimlerine de katkı sağlayacak.

ÇOK SAYIDA ÜLKEYLE İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

İmzalanan protokole göre, Adalet Bakanlığı personelinin ilişkide bulunulan ülkelerdeki ilgili kurumlarda araştırma yapmaları ile dil ve lisansüstü eğitime katılabilmeleri için iş birliği de yapılacak. Ayrıca, yabancı ülkelerin Adalet Bakanlıkları veya ilgili kurumları tarafından Türkiye’ye gönderilen hâkim, savcı ve yargı personellerinin eğitimleri konusunda da çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda Katar, Malezya, Sudan, Fas, Tunus ve Cezayir gibi çok sayıda ülkeyle projeler yapılması planlanıyor.

ADALET BAKANLIĞI TECRÜBESİNDEN BİRÇOK ALANDA YARARLANIYORUZ

Ankara Hakimevi’nde düzenlenen törende konuşan YTB Başkanı Mehmet Köse, Adalet Bakanlığı’nın tecrübesinden birçok alanda faydalandıklarını belirterek, bu protokolün iki kuruma önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Adalet Bakanlığı ile YTB arasında daha önce yapılan çalışmaları da anlatan Başkan Köse şunları kaydetti: “Bu güne kadar, Adalet Bakanlığı’nın birçok imkânından yararlandık. Yurtdışı vatandaşlara yönelik çalışmaları koordine etmek için Hukuk İşbirliği Komitesi kurduk. Bu çerçevede yurtdışındaki vatandaşlarımızın hukuki sorunlarını istişare edip, bir mevzuata dönüştürme noktasında çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmamızdan önemli sonuçlar aldık. Adalet Akademisi ile Filipinler’de, Filipinli hâkim ve savcıların kapasitelerini geliştirme projesi yürüttük. Bunun yanında yurtdışında yaşayan gençlerimizden hukuk okuyanların Türkiye’deki hukuk sistemi ile ilgili eğitim almalarını sağladık. Mesleki tecrübe edinmeleri noktasında Adalet Bakanlığı bize her türlü desteği sağladı. Bu güne kadar Avrupa’da 500 kişi bu eğitimlerden geçti. Bu çalışmalar için Adalet Bakanlığımıza teşekkür ediyorum”

ON BİNLERCE ULUSLARARASI ÖĞRENCİ PROTOKOLDEN YARARLANACAK

İmzalanacak protokolün Türkiye’de hukuk alanında eğitim alan uluslararası öğrencilere ve yurtdışındaki yaşayan genç vatandaşlarımıza büyük katkılar sağlayacağına dikkat çeken Mehmet Köse, “Türkiye Bursları çerçevesinde dünyanın hemen hemen her ülkesiyle çeşitli programlar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de hukuk alanında eğitim alan ve araştırma yapan on binlerce uluslararası öğrenci bu protokolden yararlanacak. Bunun yanında hukuk alanında çalışan mezunlarımız da adalet ve hukuk camiasındaki ilişkiye olumlu katkılar sağlayacaktır. İmzalayacağız protokolle bütün bunları sistematik olarak takip etme fırsatı da elde edeceğiz” diye konuştu.

GÖNÜL COĞRAFYAMIZIN İMKÂNLARINI KULLANACAĞIZ

Törende konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Selahaddin Menteş ise, Bakanlık olarak hâkim ve savcıların kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla birçok proje yaptıklarını belirterek, “Hâkim ve savcılarımızın hem kişisel hem de kurumsal gelişimlerinin sağlanması amacıyla çok sayıda projeler gerçekleştirdik. YTB ile yapacağımız imza töreninden sonra hem YTB’nin imkânlarını hem de gönül coğrafyamızın imkânlarını kullanarak, o bölgelerdeki hâkim ve savcılarla iletişimimizi arttıracağız. Özellikle dil kapasitelerinin geliştirilmesi noktasında imkânlarımızı birlikte kullanacağız. Bu anlamda YTB’ye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir