64. Hükümet Eylem Planı’nın Adalet alanındaki reformları açıklandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hükümetin 2016 yılı Eylem Planı’nı açıkladı. Birbirinden önemli reformları en geç 3 ay içerisinde hayata geçirileceğini açıklayan Başbakan Davutoğlu, yargı ve adalet alanında yapılacak reformların da müjdesini verdi.
ATO’da düzenlenen ve çok geniş bir katılımın olduğu toplantıya Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’da katıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında “Biz Fatih Sultan Mehmet’in torunlarıyız bu yüzden sadece adalet terazisine bakarız, biz bir tek ölçüye bakarız oda adalettir” dedi.
Başbakan Davutoğlu, atılacak adımları şu ifadelerle duyurdu:
“Hiçbir şekilde, şu veya bu kaygıyla, şu veya bu düşünceyle, şu veya bu yakınlıkla adalet terazisinin şaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Biz birilerini ödüllendirmek için değil ya da birilerini ön yargıyla cezalandırmak için değil, geçmişte 28 Şubat dönemlerinde olduğu gibi,biz herkese adalet ve merhamet, şefkat ve vicdan dağıtabilmek için bu görevlerdeyiz. Hepimiz hesap veririz.”
Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan yargı alanına ilişkin atılacak adımlar şunlar:
- Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeler üzerindeki hukukilik yetkilerinin denetimi sınırlandırılacak.
- Bilirkişilik müessesesini yeniden ele alarak müstakil bir bilirkişilik kanun tasarısı hazırlanacak.
- İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişi gözden geçirilecek, adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi en geç 6 ay içerisinde sağlanacak. Ülke genelinde ideal yargılama süreleri belirlenecek. Böyle uzayıp giden, yıllarca süren yargılamalara son verilecek. Yargılama süreleri ile ilgili olarak mahkeme ve dava türlerine göre ideal süreler belirlenecek, mahkeme ve savcılıkların bu sürelere uymalarını sağlayacak tedbirler alınacak.
- İnsan haklarının korunma mekanizmalarında etkinlik sağlanacak. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve diğer kurumların etkinliği arttırılacaktır.
- Yargı mensupları için mesleki etik kurallar belirlenecek.
- Ticaret ve iş mahkemesi gibi bazı ihtisas mahkemelerinde meslekten olmayan hakimlerin de yer almasını sağlayacağız.
- HSYK’yı yeniden yapılandırarak Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulunu kuracağız.
Anayasa Değişikliği
Konuşmasında Anayasa değişikliği konusuna da değinen Başbakan Davutoğlu, şu ifadelere yer verdi:
“Meseleyi şahsileştirmeden, partisel ya da siyasal farklılıklar zeminine oturtmadan, buradan bütün genel başkanlara bir kez daha çağrıda bulunuyorum, gelin hepimizin yüz karası olan, darbeler tarihinden kalan 12 Eylül anayasasını birlikte tarihe tevdi edelim. Onun yerine, hep beraber, hepimizin gurur duyacağı, çağdaş, demokratik, özgürlükçü bir anayasayı çıkaralım. Anayasa değişikliği, bizim temel ve öncelikli hedeflerimizden biridir. Türkiye’nin yeni bir anayasaya sahip olmasının gerekliliğini parti liderleri ile görüşeceğim. Ortak aklı harekete geçirerek ve en doğru usulü izleyerek, mümkün olduğu kadarıyla en geniş katılımlı bir toplumsal mutabakatla yeni bir anayasa yapacağımıza inanıyorum.”
Fotoğraf: Doğan Haber Ajansı