Danıştay 8. Daire, Esas No: 2021/1377, Karar No: 2021/1432
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2021/1377 E. , 2021/1432 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/1377
Karar No : 2021/1432
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, 2010 ALES İlkbahar Dönemi sınavına ve 2010 DS İlkbahar Dönemi sınavına kendi yerine başkasının girdiğinden bahisle sınav sonucunun geçersiz sayılmasına ilişkin 03/11/2017 tarih ve 2017/25.06 sayılı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı Yönetim Kurulu kararının iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; dosyada yer alan bilgi ve belgeler ile Adli Bilişim İhtisas Dairesi Ses ve Görüntü İnceleme Şubesinin … tarih ve … sayılı raporunun değerlendirilmesi neticesinde, davacının 2010 ALES İlkbahar Dönemi ve 2010 ÜDS İlkbahar dönemi sınavlarına giren kişinin kendisi olmadığı anlaşıldığından, sınav sonucunun geçersiz sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, fotokopi belgeler üzerinde yapılan değerlendirmeler ile zorlama karar verildiği, fotokopi üzerinde oynama yapılabileceği, fotoğraflar ve yazılar ile oynanıp oynanmadığı, fotokopisi sunulan evrakların sonradan düzenlenip düzenlenmediği, sonradan fotoğrafların değiştirilip değiştirilmediği hususlarında yeterli bir inceleme ve araştırma yapılmadığı, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan … İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/B maddesi uyarınca işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Posta giderleri avansından varsa artan tutarın istemi hâlinde davacıya iadesine,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/B maddesi uyarınca 09/03/2021 tarihinde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.