Danıştay 4. Daire, Esas No: 2018/216, Karar No: 2021/749

Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2018/216 E. , 2021/749 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DÖRDÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2018/216
    Karar No : 2021/749

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
    (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : … Grup Tekstil Sanayi Limited Şirketi
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı şirketin 2010 takvim yılına ilişkin defter ve belgeleri üzerinde vergi incelemesi yapılmak amacıyla ibrazı istenilmesine rağmen, ibraz edilmemesi suretiyle bu ödevin yerine getirilmediğinden bahisle katma değer vergisi indirimleri reddedilmesi ve beyan tablosunun yeniden düzenlenmesi suretiyle re’sen tarh edilmesi ve haksız olarak mahsuben iade şeklinde alınan katma değer vergisinin geri istenilmesi gerektiği yolunda düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden davacı adına re’sen tarh edilen 2010/1 ila 12 dönemi katma değer vergisinin ve bazı dönemlerde tekerrür nedeniyle artırılarak kesilen üç kat vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; dava konusu cezalı tarhiyatların dayanağı inceleme raporunun eki tutanağın 2. maddesinde ibrazı istenilen belgelerin (faturaların) hacim ihtiva etmesi nedeniyle müfettişlik adresine getirilemediği, işyerinde inceleme yapılması talebinin tekrarlandığı, işyerinin inceleme yapmaya elverişli olmadığı yönünde tutulan 25/08/2015 tarihli tutanağın sadece vergi inceleme elemanlarının imzasını içermesi nedeniyle usulüne uygun olmadığı, yine davacı şirketin Maliye Bakanlığına sunduğu 26/08/2015, Vergi Denetim Kurulu Marmara Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığına sunduğu 09/09/2015 tarihli dilekçeler ile belgelerini sunabileceğini belirttiği hususlarının birlikte değerlendirilmesinden, davacının vergi ziyaına sebep olmak, vergi kaçırmak gibi bir amacının olmadığı anlaşıldığından, yasal belgeleri ibraz etmediği gerekçesiyle katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle yapılan dava konusu cezalı katma değer vergisi tarhiyatlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı şirketin belgelerini ibraz etmediği hususu sabit olduğundan, hakkında düzenlenen inceleme raporuna istinaden yapılan tarhiyatlarda hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

    TETKİK HÂKİMİ : …

    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin reddine,
    2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 04/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir