Danıştay 10. Daire, Esas No: 2016/3737, Karar No: 2021/3228

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2016/3737 E. , 2021/3228 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/3737
Karar No : 2021/3228

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … adına velayeten …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : …İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, yeterli ve düzenli gelir kaynağının olmamasından dolayı velayeti altında bulunan kızının uzun dönem ikamet izni talebinin uygun görülmemesine ilişkin davalı idarenin … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 43. maddesi uyarınca, uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunan kişinin yeterli ve düzenli bir gelire sahip olmasının gerektiği, adına uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunulan 16 yaşındaki …’nin kendine ait gelirinin ise bulunmadığı, geçimini ailesinin sağladığı, bu nedenle uzun dönem ikamet izni şartlarını yerine getiremediğinin anlaşıldığı, öte yandan her ne kadar, anne … hakkında uzun dönem ikamet izninin verildiği ve yeterli gelir kaynağına sahip olunduğu belirtilmekte ise de, anne …’nın gelirinin, kendi adına uzun dönem ikamet izni hakkı oluşturacağı, kızı … adına uzun dönem ikamet izni hakkı oluşturmayacağı, nitekim dava konusu işlem sonrasında da … hakkında durumuna uygun aile ikamet izni verildiği de dikkate alındığında; dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, velayet altında bulunan çocuğunun yeterli ve düzenli bir gelire sahip olmasının beklenilemeyeceği belirtilerek, davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı ve bu nedenle Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, uzun dönem ikamet izinlerinde 18 yaşından küçüklerin de ailelerinden bağımsız olarak değerledirildiği, davacının çocuğunun ise uzun dönem ikamet izni şartlarını taşımadığı, öte yandan davacının çocuğuna başvurusu üzerine aile ikamet izninin verildiği de belirtilerek dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ve temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/06/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir