Danıştay 10. Daire, Esas No: 2016/2079, Karar No: 2021/1071

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2016/2079 E. , 2021/1071 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONUNCU DAİRE
    Esas No : 2016/2079
    Karar No : 2021/1071

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Sendikası
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1- … Bakanlığı
    VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
    2- … Valiliği
    VEKİLİ: Av. …

    İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı davanın görev yönünden reddine ilişkin kararının Danıştay Onuncu Dairesinin 30/05/2013 tarih ve E:2009/16140, K:2013/4740 sayılı kararı ile bozulması üzerine bozma kararına uyularak ve işin esasına girilerek … İdare Mahkemesince, davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan 35 personelin üyelikten çekilme formları usûlüne uygun olarak teslim edilmediğinden, üye oldukları sendikalarından istifalarının gerçekleşmediği ve bu nedenle davacı sendikaya üyeliklerinin geçerli olmadığına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmektedir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; kamu görevlilerinin üye oldukları sendikadan istifalarının sıkı şekil şartlarına bağlanmış olarak açık bir şekilde belirlenmiş olduğu dikkate alındığında, her üye tarafından 3 nüsha olarak doldurulup imzalanan dilekçelerin kurumuna verilmesi ile gerçekleşecek çekilmenin, bu usûle uyulmaksızın, yeni üye olunacak sendikanın şube başkanı tarafından toplu hâlde verilen dilekçeler ile gerçekleşmeyeceği açık olduğundan, bir sendikaya üyelik sona ermeden yeni sendika üyeliklerinin geçerli olmayacağı yönünde tesis olunan dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, idarenin sendikaya üyeliği kabul edip etmeme konusunda yetkisinin olmadığı, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu, İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFLARIN
    SAVUNMALARI : Davalı Sağlık Bakanlığı tarafından, davacının temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır. Davalı Bursa Valiliği tarafından ise savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usûl ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usûl ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacının temyiz isteminin reddine,
    2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/03/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir