Danıştay 3. Daire, Esas No: 2018/4200, Karar No: 2022/1072

Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2018/4200 E. , 2022/1072 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2018/4200
Karar No : 2022/1072

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …Marketler Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …Vergi Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirketin 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin hesap ve işlemlerinin incelenmesi üzerine satışını yaptığı bir kısım ekmeklerde %8 yerine %1 katma değer vergisi oranı uygulamak suretiyle eksik katma değer vergisi hesaplandığından bahisle devreden indirilebilecek katma değer vergisinin azaltılması sonucu adına, 2015 yılının Ağustos dönemi için ikmalen salınan katma değer vergisi ve tekerrür nedeniyle artırılarak kesilen bir kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Satışa konu edilen ekmeklerde çapraz bulaşma ihtimalinin olup olmadığı ve ekmeklerin içeriğinde bulunan katkı maddelerinin ekmeklerin niteliğini değiştirip değiştirmediğinin tespiti amacıyla yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen ve Mahkemelerince de benimsenen raporda, ekmeklerin üretim reçetelerinin ayrı ayrı incelendiği belirtilerek ekmeklerin muhteviyat itibarıyla buğday unundan üretildiği, bazılarında en fazla %2 oranında farklı bir tahıl unu veya en fazla %4,1 oranında farklı bir ürün kullanıldığı, her ne kadar uyuşmazlık konusu olaya uygulanamayacak olsa da 05/05/2016 Tarih ve 29703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2016/8705 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, bir ekmeğin diğer katkı maddeli ekmek olarak değerlendirebilmesi için %5 oranında farklı ürün kullanılması gerektiğinin belirtildiği de göz önüne alındığında, söz konusu oranların ekmeklerin muhteviyatını değiştirecek seviyede olmadığı, dava konusu ekmeklerin diğer katkılı ekmek sınıfında değerlendirilmeyeceği, ayrıca ekmeklerin üretildiği hat üzerinde çapraz bulaşma ihtimalinin bulunduğu, ancak bu durumun ekmeklerin içeriğini değiştirmeyeceği sonuç ve kanaatine varıldığı dolayısıyla ekmeklerin buğday unundan üretildiği ve katkı maddeli ekmekler niteliğinde olmadığı sonucuna ulaşıldığından %1 oranı üzerinden katma değer vergisi hesaplanmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu tarhiyat kaldırılmıştır.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı adına yapılan tarhiyatın hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Uyuşmazlık konusu ekmeklerin katma değer vergisi oranını değiştirecek nitelikte katkı maddesi içermediği, çapraz bulaşmanın ürünlerin niteliğini değiştirecek düzeyde olmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu Vergi Dava Dairesi kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 10/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir