Danıştay 3. Daire, Esas No: 2019/7701, Karar No: 2021/482
Danıştay 3. Daire Başkanlığı 2019/7701 E. , 2021/482 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2019/7701
Karar No : 2021/482
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü/…
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Kompresör Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket adına, 2012 yılının Ocak ila Aralık dönemleri için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesinin 1. fıkrası uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının Özeti: Dava konusu tarhiyata ait ihbarnamelerin 07/11/2017 tarihinde tebliğ edildiği dikkate alındığında, bu tarihten itibaren otuz günlük dava açma süresi içinde ve en geç 07/12/2017 tarihinde açılması gerekirken bu süre geçirilerek 08/12/2017 tarihinde açıldığı gerekçesiyle dava süre aşımı nedeniyle reddedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararına uyulmak suretiyle, kararın verildiği 2018 yılında geçerli olan tarife hükümleri uyarınca vekalet ücretine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Vergi Dava Dairesince verilen bozmaya uyma kararının 2019 yılında verildiği göz önüne alındığında kararda hükmedilecek vekalet ücretinin de 2019 yılında geçerli olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenmesi gerektiği ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ:
Uyuşmazlığın çözümü; ilk derece Mahkemesince verilen süre ret kararı üzerine bu kararda vekalet ücretine hükmedilmediği gerekçesiyle yapılan davalı idare istinaf başvurusunun reddine dair Vergi Dava Dairesi kararının (2018 yılı) Danıştay Üçüncü Dairesince bozulması üzerine verilecek bozmaya uyma kararında (2019 yılı) hangi yıl için geçerli bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesince vekalet ücretine hükmedilmesi gerekeceğinin belirlenmesini gerektirmektedir.
Konuya ilişkin açık bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte, zamanında ve doğru vekalet ücretine hükmedilmemesi sebebiyle, iki karar tarihi arasında davalı idarenin bir hak kaybına uğradığı açık olduğu değerlendirildiğinde, Danıştayca verilen bozma kararı ister sadece vekalet ücreti hükmedilmesine ister yeniden inceleme gerektiren bir konuya ilişkin olsun her durumda hükmedilecek vekalet ücretinin en son karar (bozmaya uyma) tarihindeki tarife hükümlerine göre belirlenmesi gerekeceği düşünüldüğünden temyiz isteminin kabulü ile Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge İdare Mahkemesi kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, istinaf merciince bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvurularının, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebileceği, temyiz istemine konu yapılan kararın Danıştay Üçüncü Dairesinin 20/02/2019 tarih ve E:2018/4755, K:2019/1232 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından, temyiz dilekçesinde ileri sürülen sebepler sözü edilen kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine, 03/02/2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.