Danıştay 12. Daire, Esas No: 2020/1399, Karar No: 2021/418
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2020/1399 E. , 2021/418 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1399
Karar No : 2021/418
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, zabıta memuru olarak görev yapmakta iken hakkında açılan disiplin soruşturması neticesinde Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 40/b-3 maddesi uyarınca meslekten çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kesinleşmiş kararına ilişkin olarak, davacının diğer mesai arkadaşları tarafından açılan davalar sonucunda verilen davanın reddi kararlarının Danıştay Onikinci Dairesince, Anayasa Mahkemesi’nin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 51/1. maddesindeki “meslekten çıkarılma” ibaresini iptal ettiği gerekçesiyle bozulduğu, yargılandığı … Ağır Ceza Mahkemesince beraat kararı verildiği ve dosyanın Yargıtay’da olduğu ileri sürülerek yargılamanın yenilenmesi ve dava konusu işlemin iptali istenilmektedir.
İdare Mahkemesi kararının özeti: İdare Mahkemesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 53. maddesinde yargılamanın yenilenmesine ilişkin hususların tahdidi olarak sayıldığı ve davacının yargılamanın yenilenmesine ilişkin talebi yönünden bu maddedeki şartların oluşmadığı gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacının, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vereceğini öngörmesi mümkün olmadığından, elinde olmayan nedenlerle elde edilemeyen bir belgenin veya yeni bir hususun kararın verilmesinden sonra ele geçmiş olmasının yargılamanın yenilenmesi sebebi olduğu, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından yararlanması gerektiği ileri sürülerek, kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Kararın bozulmasını gerektiren bir sebep bulunmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 04/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.