Danıştay 12. Daire, Esas No: 2020/2309, Karar No: 2021/818
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2020/2309 E. , 2021/818 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2309
Karar No : 2021/818
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Kocaeli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde şef olarak görev yapmakta iken 19/08/2011 tarihli Yüksek Disiplin Kurulu Kararı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca iki defa Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılan, sonrasında … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı dava konusu işlemin iptali ile parasal hak isteminin kabulü yönündeki kararı üzerine tekrar göreve başlatılarak 15/04/2013 tarihli emeklilik talebi üzerine 30/04/2013 tarihli olur ile emekliye sevki uygun görülen davacı tarafından, anılan kararın Danıştay Onikinci Dairesinin 13/03/2013 tarih ve E:2012/13860 sayılı kararı ile yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi nedeniyle kurumuyla ilişiğinin kesildiğinden bahisle, emekliye sevkine dair onayın iptali yönünde tesis edilen 31/05/2013 tarihli işlemin iptali ile hak ettiği emekli ikramiyesi tutarının 15/04/2013 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince, Danıştay Onbirinci Dairesinin 18/10/2017 tarih ve E:2014/1318, K:2017/5563 sayılı bozma kararına uyularak, geri alma işleminin konusunun, yargı yerlerince verilen iptal kararlarında olduğu gibi sakat bir idari işlemin tesis edildiği tarihten itibaren ortadan kaldırılması, bir başka ifadeyle tüm hukuki sonuçları ile birlikte hukuk aleminden silinmesi, şekil öğesinin ise, geri alma işleminin kanunlarda aksi öngörülmedikçe geri alınan işlem yapılırken izlenen şekil ve usule uyularak yapılması (usulde paralellik) olup, geri almaya yetkili merciin ise geri alınan işlemi yapmış olan idari mercii olduğu belirtilmek suretiyle, dava konusu uyuşmazlık kapsamında, hata ile tesis edilen davacının emekliye sevkine dair işlemin idarece geri alınması mümkün olduğundan, bu yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, öte yandan, ilgili mevzuata istinaden emeklilik onayının ardından emekli aylığı bağlanması işlemi sebebiyle ödenmesi gereken emekli ikramiyesinin, davacının emekliye sevkine dair onayın iptal edilmiş olması ve bu işlemin de hukuka uygun bulunması karşısında emekli ikramiyesi ödenmesinin yasal şartlarının mevcut olmadığı anlaşıldığından, davacının emekli ikramiyesi ödenmesi talebinin de kabulüne imkan bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, emekliye sevkine ilişkin onay tarihi öncesinde yargı kararının gereğinin yerine getirilmediği, tarafına davalı kurumdan ilişiğinin kesilmesine yönelik olarak usulüne uygun yapılmış bir tebliğ bulunmadığı, emekliliğe ilişkin onayın tesisiyle birlikte emeklilik işlemi tekemmül edeceği ve Devlet memurluğu görevi sona ereceğinden, sonradan yargı kararının uygulanması gerekçesiyle, memurluk statüsünde bulunmadığı halde davalı kurumdan ilişiğinin kesilmesine yönelik işlemin tesis edilemeyeceği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: … , K: … sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 22/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.