Danıştay 10. Daire, Esas No: 2016/11526, Karar No: 2021/776

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2016/11526 E. , 2021/776 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONUNCU DAİRE
    Esas No : 2016/11526
    Karar No : 2021/776

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı tarafından, genel kadın olarak tescil edilmesi istemiyle yaptığı başvurunun fuhşu sanat edindiğine dair Komisyonca bir kanaat oluşmadığından bahisle reddine ilişkin … tarih ve … sayılı Kastamonu İli Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyon Başkanlığı kararının iptali istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davalı idarece davacının fuhşu sanat edinmesi hakkında yalnızca Kastamonu Emniyet Müdürlüğü’nden inceleme ve araştırma yapılmasının istenildiği, davacının fuhuş yaptığını beyan ettiği ilde bir araştırma yapılmadığı, araştırmanın Kastamonu ili ile sınırlı olduğu, davacının başvuru dilekçesinde belirttiği yerlerde de emniyet vasıtasıyla inceleme yapılarak başvurunun sonuca bağlanması gerektiği eksik inceleme ve değerlendirmeye dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

    TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından; Komisyon, toplum sağlığını koruma ve gözetme görev ve sorumluluğuna sahip olduğundan ve Tüzük gereği yapılması gereken araştırma ve incelemeler yapılarak dava konusu işlemi usul ve yasaya uygun olarak tesis ettiğinden araştırma ve incelemenin yetersizliği şeklindeki gerekçenin kabul edilemeyeceği, Komisyonun takdir yetkisinin olduğu, temyize konu kararda yapılması gerekli işlem gösterilmek suretiyle yerindelik denetimi yapıldığı, Devletin, toplumun ve kişilerin sağlıklı bir çevrede, insan onuruna yaraşır şartlarda yaşamını sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğu, dava konusu işlemde de bu durumun göz önünde tutulduğu ve davacının fuhşu kendisine meslek edindiğine dair bir kanaat oluşmadığı gerekçesiyle talebin reddedildiği, Komisyonun yetkisi dâhilinde işlem tesis ettiği, Komisyonun zührevi hastalıkların yayılmasını önleme ve buna ilişkin yasal düzenlemelerin uygulanmasına sağlamakla görevlendirildiği, dava konusu kararın bu görevin yerine getirilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin olarak alındığı, davacının temyize konu karar verilmeden önce Adana ilinde ilk tescilinin yapıldığının tespit edildiği, 492 sayılı Kanun gereği harçlardan muaf olmalarına rağmen temyize konu kararda başvurma harcı, karar harcı ve vekâlet harcının yargılama giderleri içerisinde kendilerine yükletilmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

    KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
    2. … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş (15) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/02/2021 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

    (X)-KARŞI OY :

    Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün “Tesbit” başlıklı 20. maddesinde; “Mükerreren ve bir çok erkeklerle münasebette bulunması dolayısiyle bir kadının fuhşu sanat edindiğinden şüphe edilir ve hakkında gizli ve etraflıca yapılan inceleme ile elde edilen müspet delillerle kendisinin 15 inci maddede yazılı genel kadınlar vasıflarını haiz olduğu meydana çıkarılırsa, evvela bu kadını fuhşa sürükleyen sebepler komisyonca araştırılır ve kendisinin tekrar namuslu bir hayata dönmesini sağlıyacak tedbirler düşünülür. Bu tedbirlerin faide vermediği hallerde bu kadın hakkında 21 inci maddedeki şartlar varsa Genel Kadınlar hakkındaki hükümler, bu şartlar yoksa 23 üncü maddede yazılı sağlık tedbirlerine dair hükümler uygulanır.
    Bir kadın hakkında bu hükümlerin uygulanması Komisyon kararına bağlıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.
    Yukarıda metni aktarılan Tüzük kuralına göre, Komisyonca bir kadının genel kadın olarak tesciline karar verilmeden önce tekrar namuslu hayata dönmesini sağlayacak tedbirlerin düşünülüp uygulanacağı, tedbirlerin faydasız olması halinde 21. maddedeki şartları da taşıması halinde tescil edilebileceği açıktır.
    Olayda; zührevi hastalıklar ve fuhuşla mücadele komisyonu tarafından, sosyal hizmet uzmanlarının da yardımıyla, davacıyı fuhşa sürükleyen sebeplerin araştırılarak, tedbirlerin düşünüldüğü, davacıya sosyo-ekonomik destek sağlanması yönünde önerilerde bulunulduğu, Komisyonun yer yönünden yetkili olduğu Kastamonu iline yönelik olarak yapılan emniyet araştırması sonucunda davacının çalışmak istediği genelevin bulunduğu Kastamonu ilinde herhangi bir fuhuş olayına karışmadığının ve aranmadığının tespit edildiği görüldüğünden, mevzuatta öngörülen prosedüre uygun olarak ve İdarenin takdir yetkisi kapsamında tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
    Bu nedenle; dava konusu işlemin iptali yolundaki İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyu ile Daire kararına katılmıyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir