Danıştay 12. Daire, Esas No: 2018/7276, Karar No: 2021/7021

Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2018/7276 E. , 2021/7021 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/7276
Karar No : 2021/7021

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLLERİ : Hukuk Müşaviri …, Hukuk Müşaviri …
Hukuk Müşaviri …, Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: DSİ Genel Müdürlüğünde tekniker olarak görev yapan davacının, sıra tahsisli olarak oturduğu kamu konutundan tahliye edilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’na göre, sıra tahsisli konutlarda oturma süresinin tahsis tarihinden itibaren beş yıl olduğu, bu süreye, daha önce sıra tahsisli olarak tahsis edilen kamu konutunda kalınan sürenin dahil edilmesi imkanının bulunmadığı, söz konusu sürenin ancak, Kamu Konutları Yönetmeliği’nin ekinde yer alan 4 sayılı Cetvele göre eksi puan olarak kabul edilebildiği; bu durumda, davacıya tahsis edilen kamu konutunun, tahsis edildiği tarihten itibaren beş yıllık faydalanma süresi sona ermediğinden, daha önce sıra tahsisli olarak faydalanmış olduğu kamu konutunda kalmış olduğu 8 ay, 23 günlük sürenin, mevcut ikamet ettiği konutta kalmış olduğu 4 yıl, 3 ay, 7 gün süreye eklenerek beş yıllık tahsis süresinin sona erdiğinden bahisle tesis olunan işlemde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 9. maddesinde yer alan, daha önce Yönetmelikte belirtilen oturma süresince veya daha fazla süre konutta oturanlara, konut tahsis edilemeyeceği yolundaki düzenleme uyarınca tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir