Danıştay 10. Daire, Esas No: 2016/11050, Karar No: 2021/884

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2016/11050 E. , 2021/884 K.

    “İçtihat Metni”

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONUNCU DAİRE
    Esas No : 2016/11050
    Karar No : 2021/884

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği

    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Trabzon ili, Merkez, … Mahallesi, … Sokak No:… adresinde bulunan otelin 30 süreyle kapatılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararına ilişkin 12/11/2013 tarihli Trabzon Valiliği Olur’unun iptali istenilmektedir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacının işletmeciliğini yaptığı otelin amacına uygun çalıştırılmadığı, otelin yabancı uyruklu kadınlar tarafından fuhuş müşterisi bulmak için kullanıldığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık görülmediği gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

    TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, Mahkeme kararı gerekçesinin olaya uygun olmadığı, işletmenin vasfına uygun olarak çalıştırıldığı, ayrıca otelde ifadesine başvurulan yabancı uyruklu kişinin de temizlik işinde çalıştığı hususunun yakalama tutanağı ve beyanından açıkça anlaşıldığı belirtilerek dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davaya konu otele ilişkin olarak arama sonucunda yapılan tespitler uyarınca tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının gerekçeli onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün 95. maddesinde, “İzin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbar edilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılır. Bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edildiği takdirde, düzenlenecek tutanaklar gizli inceleme raporları ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulur. Bu yerler hakkında komisyonca 104 üncü maddeye göre işlem yapılır.” hükmü; 96. maddesinde, “Otel, motel, pansiyon, misafirhane, hamam, plaj, bar, pavyon, çalgılı kahve, diskotek, içkili gazino, gece klübü, taverna ve benzeri isimler altında işletme ruhsatı alınan yerlerde, gerçek amaç ve anlamda uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiği veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı, 95 inci maddeye göre tespit olunursa, bu tesisler ruhsatsız açılmış birleşme yerleri sayılarak sahipleri veya işletenler hakkında komisyonca 104 üncü madde uyarınca işlem yapılır.” hükmü ve 104. maddesinde, “Usulü dairesinde izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edilen 95 ve 96 ncı maddelerde yazılı mahaller komisyon kararıyle üç ayı geçmemek üzere kapatılır.” hükmü yer almaktadır.
    Uyuşmazlıkta; … Sulh Ceza Mahkemesinin … Değişik İş sayılı arama kararına istinaden 17/09/2013 tarihinde davaya konu otelde yapılan aramada; otelin üçüncü katında bulunan 306 numaralı odada, Türk vatandaşı İ.E. isimli kişi ile odanın içinde bulunan gardropta saklanmış vaziyette Gürcistan uyruklu L.S. isimli kişinin bulunduğunun görüldüğü, anılan yabancının otel konaklama listesinde kaydının bulunmadığının tespit edildiği, aynı tarihte ifadesi alınan İ.E. isimli kişi tarafından, fuhuş amaçlı bir otel olduğu için Gürcistan uyruklu L.S. ile birlikte otele geldiğinin beyan edildiği; L.S. isimli kişi tarafından da fuhuş yapıldığını bildiği için bu otele geldiklerinin beyan edildiği hususları göz önünde bulundurulduğunda; davaya konu otelin Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün 95. maddesi kapsamında gizli fuhuş yapılan yerlerden olduğu, dolayısıyla yukarıda anılan Tüzük hükümleri uyarınca 30 gün süreyle kapatılmasına ilişkin olarak tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
    Öte yandan, aynı işyerinin Trabzon Valiliğinin 21/04/2011 tarihli işlemiyle de 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca 15 gün faaliyetten men edildiği, bu işleme karşı açılan davada … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla davanın reddine karar verildiği ve anılan kararın temyiz edilmeden kesinleştiği görülmektedir.
    Bu durumda, davanın reddi yolunda verilen temyize konu idare mahkemesi kararında sonucu itibariyle isabetsizlik bulunmamaktadır.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacının temyiz isteminin reddine,
    2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının yukarıda belirtilen gerekçe ile ONANMASINA,,
    3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03/03/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir