Danıştay 5. Daire, Esas No: 2019/2095, Karar No: 2021/580
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2019/2095 E. , 2021/580 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/2095
Karar No : 2021/580
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’nde polis memuru olarak görev yapmakta iken, 08/07/2018 tarih ve 30472 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 701 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye ekli listede ismine yer verilmesi suretiyle kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince kesin olarak verilen … tarih ve E: …, K…sayılı kararda; davacının, 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarıldığı, bu konuda değerlendirme yapma yetkisinin 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 1. maddesi uyarınca kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na ait olduğu, aynı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 1. maddesinin 3. fıkrası uyarınca dava konusu işlem hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hakkında karar verilmesine yer olmadığına ve dava dosyasının Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na gönderilmesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesi … tarih ve E: …, K: … sayılı kararıyla; 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 1. maddesinin 3. fıkrası uyarınca kesin nitelikte olan bu karara karşı yapılan istinaf başvurusunun 2577 sayılı Kanun’un 48/7. maddesi uyarınca incelenmesine olanak bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle istinaf başvurusunun incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin olağanüstü hal sona erdikten sonra yasalaştığı, bu sebeple geçersiz hale geldiği ileri sürülerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacı tarafından talep edilen adli yardım isteminin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararı ile birlikte kabulüne karar verilmiş olması nedeniyle, temyiz aşamasında yeniden talep edilen adli yardım istemi hakkında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan “Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.” düzenlemesi gereğince, karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
İLGİLİ MEVZUAT:
01/02/2018 tarih ve 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 1. maddesinde “Anayasanın 120 nci maddesi kapsamında ilan edilen ve 21.7.2016 tarihli ve 1116 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararıyla onaylanan olağanüstü hal kapsamında, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulmuştur.” hükmü yer almış; anılan Kanun’un 2. maddesinde Komisyona verilen görevler düzenlenmiş, maddenin birinci fıkrasında, Komisyonun, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen;
a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi,
b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi,
c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması,
ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması konularındaki başvuruları değerlendirip karar vereceği; ikinci fıkrasında, Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemlerin de Komisyonun görev alanında olduğu belirtilmiş; üçüncü fıkrasında ise, maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamayacağı kuralına yer verilmiştir.
Yine aynı Kanunun “Geçiş hükümleri” başlıklı geçici 1. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Komisyonun görev alanına giren konularda daha önce herhangi bir yargı merciine başvurmuş veya dava açmış olanlar için de 7 nci maddedeki usul ve süreler uygulanır. Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere komisyona gönderilir.” hükmüne; 7. maddesinde de, Komisyona başvuru usulleri ve sürelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’nde polis memuru olarak görev yapan davacının, 08/07/2018 tarih ve 30472 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye ekli listede isminin yer alması sebebiyle hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair verilen kararın, 23/01/2017 tarihli ve 29957 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un Geçici 1. maddesinin 3. fıkrası uyarınca kesin nitelikte olduğu açıktır.
Bu durumda, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu yetkili bulunduğundan bahisle davanın konusuz kaldığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına ve dosyanın anılan komisyona gönderilmesine ilişkin kararın yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri uyarınca kesin olduğu açık olduğundan, bu yönde verilen idare mahkemesi kararı ile bu karara ilişkin istinaf mahkemesi kararının istinaf ya da temyiz kanun yoluna tabi olmadığı açıktır. Anılan mevzuat hükümleri uyarınca söz konusu karara karşı temyiz kanun yolunun kapalı olması nedeniyle verilen karar aleyhine yapılan temyiz başvurusunun incelenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı istinaf başvurusunun incelenmeksizin reddi yolundaki kararına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2.Davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden, temyiz aşamasında tahsil edilmeyen … TL temyiz başvuru harcı ile … TL temyiz karar harcının ve kullanılacak posta giderinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 339. maddesinin 1. fıkrası uyarınca davacıdan tahsili için Mahkemesince ilgili merciine müzekkere yazılmasına,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 09/03/2021 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
(X) KARŞI OY
Davacının temyiz isteminin reddi ile … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun incelenmeksizin reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının onanması gerektiği oyuyla aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyorum.