Danıştay 12. Daire, Esas No: 2019/7927, Karar No: 2021/1226
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2019/7927 E. , 2021/1226 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/7927
Karar No : 2021/1226
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1- … Bakanlığı
VEKİLİ : …
2- … Kaymakamlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Bala Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde ziraat teknisyeni olarak görev yapan davacı tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/C-(a) maddesi uyarınca 1/8 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … tarihli ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İdare Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 29/12/2015 tarih ve E:2015/4224, K:2015/7251 sayılı bozma kararına uyularak; davaya konu disiplin cezasına dayanak teşkil eden soruşturma raporu ve dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerden, Çiftçi Kayıt Sistemine veri girişi yapan davacının, yapmış olduğu usule uygun olmayan kayıtlar nedeniyle çiftçilere haksız bir şekilde destekleme ödemesi yapılmasına neden olduğu, davacı tarafından sisteme girilen usule uygun olmayan kayıtların da belli bir yoğunlukta olduğu ve devamlılık arz ettiği dikkate alındığında, davacının eylemine uyan disiplin cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, kasıtlı olarak hareket ettiğine ilişkin somut bilgi ve belgelerin ortaya konulamadığı, sisteme girilen tüm raporların fiziken de mevcut olduğu, raporların arşivde bulunamamasında davacıya izafe edilebilecek bir kusur bulunmadığı ileri sürülerek, kararın bozulması istenilmiştir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMALARI : Davalı idareler tarafından, usul ve yasaya uygun bulunan İdare Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığı belirtilerek istemin reddinin gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E: …, K: … sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 10/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.