Danıştay 10. Daire, Esas No: 2016/11352, Karar No: 2021/1203
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2016/11352 E. , 2021/1203 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/11352
Karar No : 2021/1203
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kaymakamlığı … / …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Muğla ili, Marmaris İlçesi, … Mahallesi, … Sokak No:… adresinde faaliyet gösteren … Otel isimli işyerinin, genel ahlaka aykırı olarak fuhuş yaptırıldığının Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün 96. maddesi uyarınca tespit edildiğinden bahisle anılan Tüzüğün 104. maddesi gereğince otuz gün süreyle kapatılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı Marmaris Kaymakamlığı Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararıyla; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 8/C maddesinde; polisçe kat’i delil elde edilmesi halinde, mevzuata aykırı faaliyet gösteren genelevlerin, birleşme yerlerinin ve fuhuş yapılan evlerin ve yerlerin, mahallin en büyük mülkî amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edileceğinin hüküm altına alındığı, işletmede fuhuş yapıldığı yolunda yapılan ihbar üzerine anılan pansiyonda yapılan tespit ve alınan ifadelerden sözü edilen otelin fuhuşa yer temin edilmesinde kullanılması nedeniyle 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 8/C maddesi uyarınca otuz (30) gün süre ile kapatılmasına ilişkin dava konusu işlemin tesis edilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığının anlaşıldığı, dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, davacıya ait pansiyonda fuhuş yapıldığı sabit olup, anılan otelin fuhşa yer temin edilmesi nedeniyle 30 gün süreyle kapatılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından; kararın usul ve yasaya aykırı olduğu, ceza yargılaması neticesinde …’nın bir kimseyi fuhşa teşvik etmek veya yaptırmak veya aracılık etmek veya yer temin etmek suçundan beraatine karar verildiği ve kararın kesinleştiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının gerekçeli olarak onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün “İzinsiz fuhuş yapılan evler” başlıklı 95. maddesinde; “İzin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbaredilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılır. Bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edildiği takdirde, düzenlenecek tutanaklar gizli inceleme raporları ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulur. Bu yerler hakkında komisyonca 104 üncü maddeye göre işlem yapılır.”, 96. maddesinde; “Otel, motel, pansiyon, misafirhane, hamam, plaj, bar, pavyon, çalgılı kahve, diskotek, içkili gazino, gece klübü, tavernave benzeri isimler altında işletme ruhsatı alınan yerlerde, gerçek amaç ve anlamda uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiği veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı, 95 inci maddeye göre tespit olunursa, bu tesisler ruhsatsız açılmış birleşme yerleri sayılarak sahipleri veya işletenler hakkında komisyonca 104 üncü madde uyarınca işlem yapılır.”, 104. maddesinde ise; “Usulü dairesinde izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edilen 95 ve 96 ncı maddelerde yazılı mahaller komisyon kararıyle üç ayı geçmemek üzere kapatılır.” düzenlemeleri yer almaktadır.
Yukarıda metni aktarılan Tüzük kurallarına göre; gerçek amaç ve anlamdan uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiği veya genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı tespit edilen otel, motel, pansiyon gibi yerler, ruhsatsız açılmış birleşme yerleri sayılarak Komisyon kararı ile üç ayı geçmemek üzere kapatılır.
Dava konusu işlem, Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’ne istinaden Marmaris Kaymakamlığı Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu Başkanlığı tarafından tesis edilmesine rağmen, temyize konu kararda dava konusu işlemle ilgisi bulunmayan 2559 sayılı Kanun’un 8/C maddesi yazılarak ve bu hükme istinaden karar verilmesi yerinde olmamakla birlikte, davacı tarafından işletilen otelde genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiğinin emniyet görevlilerince düzenlenen tutanak ve ilgili şahısların ifadeleri ile ortaya konulmuş olması nedeniyle, Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün 96. ve 104. maddeleri uyarınca tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı görüldüğünden, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında sonucu itibarıyla hukuki isabetsizlik görülmemiştir.
Öte yandan; her ne kadar, dava konusu işleme konu olay tarihinde resepsiyonda bulunan … isimli şahıs ceza yargılaması neticesinde bir kimseyi fuhşa teşvik etmek veya yaptırmak veya aracılık etmek veya yer temin etmek suçunu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, somut, yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle anılan suçtan beraat etmişse de, ceza yargılaması yapılmasının gerekliliğini sağlayan yasal koşullar ve yargılamada esas alınan ilkeler ile idari işlemlerin yargısal denetiminde esas alınan ilkeler arasında farklılık bulunması nedeniyle, cezai yönden yaptırımı gerektirmeyen bir olayın, kamu yararı gözetilerek idari işleme konu edilebilmesi mümkündür.
Bu itibarla; Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün dava konusu işleme esas alınan hükümleri ile fuhuş yapılan mekanlarda ortaya çıkabilecek zührevi hastalıkların önlenmesinin de amaçlanması nedeniyle, …isimli şahsın bir kimseyi fuhşa teşvik etmek veya yaptırmak veya aracılık etmek veya yer temin etmek suçundan beraat etmiş olmasının zührevi hastalıkların önlenmesi amacıyla, kamu yararı gözetilerek, idari tedbir mahiyetinde işlem tesis edilmesine engel olmadığı sonucuna ulaşıldığından davacının bu yöndeki temyiz itirazı da yerinde görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:.. sayılı temyize konu kararının, yukarıda belirtilen gerekçeyle ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/03/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.