Danıştay 10. Daire, Esas No: 2019/6623, Karar No: 2021/6162

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2019/6623 E. , 2021/6162 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/6623
Karar No : 2021/6162

TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : Kendi adlarına asaleten …’a velayeten …. ve ….
VEKİLİ : Av. …
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

MÜDAHİLLER (DAVALI YANINDA) : 1- …
VEKİLİ : Av. …
2- … Anonim Türk Sigorta Şirketi
VEKİLİ : Av. ….

İSTEMLERİN_KONUSU : Davacılardan ….’ın Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde gerçekleştirilen doğumu sırasında hatalı müdahale nedeniyle ayağının sakat kaldığından bahisle uğranılan zararlara karşılık toplam 250.000,00 TL maddi ve 200.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, …. İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın, davacılar tarafından esas yönünden, davalı idare tarafından vekalet ücreti yönünden temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TEMYİZ_EDENLERİN_İDDİALARI : Davacılar tarafından, Adli Tıp Kurumu raporunun bilimsel verileri içermediği, çelişkili olduğu, küçüğün bacağındaki kırığın doğum sırasında olduğunun zımnen kabul edildiği, bebeğin kilosunun ağır olmasına rağmen sezaryenle doğum konusunda bilgilendirme yapılmadığı ileri sürülmektedir.
Davalı idare tarafından, vekalet ücretinin hatalı hesaplandığı ileri sürülmektedir.

TARAFLARIN_SAVUNMALARI : Davalı idare tarafından, idari faaliyet ile iddia olunan zarar arasında uygun illiyet bağının bulunmadığı, bu hususun Adil Tıp Kurumu raporu ile sabit olduğu savunulmuş olup, davacılar ve davalı yanında müdahiller tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların ve davalı idarenin temyiz istemlerinin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki …İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/12/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir