Danıştay 10. Daire, Esas No: 2017/2887, Karar No: 2022/547

Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2017/2887 E. , 2022/547 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2017/2887
Karar No : 2022/547

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Bakanlığı / …
VEKİLİ : …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …Çorap ve Tekstil Sanayi Ticaret A. Ş.
(Eski Unvanı:…Çorap ve Tek. San. Tic. A.Ş.)
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : Faaliyet gösterdiği İstanbul ilinde bulunan eski fabrikasının 27/06/2007 tarihinde yanması nedeniyle Düzce iline taşınıldığı ve 2008 Şubat ayında üretime geçildiğinden bahisle 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında enerji desteğinden faydalanılması istemiyle davacı tarafından yapılan başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, Danıştay Onuncu Dairesinin 29/05/2015 tarih ve E:2011/1206 K:2015/2674 sayılı bozma kararına uyulmak suretiyle …İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararın davalı idare tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, yangında zarar görse bile tamamen kullanılamaz hale gelmediği anlaşılan fabrika binasını taşımak suretiyle Düzce ilinde faaliyete başlayan davacı şirketin 5084 sayılı Kanun kapsamında enerji desteğinden yararlanabilmesi hukuken mümkün görülmediğinden istemin reddi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı, bu nedenle usul ve hukuka uygun olmayan mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile bozma kararına uyulmak suretiyle verilen İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/02/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir