Danıştay 8. Daire, Esas No: 2021/5485, Karar No: 2021/4400
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2021/5485 E. , 2021/4400 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5485
Karar No : 2021/4400
DAVACI : … Yardım Derneği
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Bakanlığı
DAVANIN ÖZETİ : Davalı idarenin resmi internet sitesinde yer alan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri İnceleme ve Denetim Rehberi’nin ekindeki “EK-1 Kurum Açılış Başvuru İnceleme Formu”nun “Kurum bölümleri (yatakhane, çalışma odası, kütüphane ve diğer bölümlerin) toplam pencere alanı, o bölümün taban alanının en az %10’u kadar mı?” sorusuna ilişkin kısmının, “Kurumda güvenlik odası/alanı mevzuatta belirtilen standartlara uygun mu?” sorusundaki “mevzuatta belirtilen standartlara” ibaresinin, “Kurumda paratoner var mı?” sorusuna ilişkin kısmının, “Merdiven basamaklarının algılanabilmesi ve kayıp düşmesinin önlenmesi amacıyla basamaklarda kaymaz şeritler var mı?” sorusuna ilişkin kısmının ve “Kurumda tavan yüksekliği en az 2,4 metre mi?” sorusuna ilişkin kısmınının iptali istenilmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.
HUKUKİ SÜREÇ:
Dava; davalı idarenin resmi internet sitesinde yer alan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri İnceleme ve Denetim Rehberi’nin ekindeki “EK-1 Kurum Açılış Başvuru İnceleme Formu”nun “Kurum bölümleri (yatakhane, çalışma odası, kütüphane ve diğer bölümlerin) toplam pencere alanı, o bölümün taban alanının en az %10’u kadar mı?” sorusuna ilişkin kısmının, “Kurumda güvenlik odası/alanı mevzuatta belirtilen standartlara uygun mu?” sorusundaki “mevzuatta belirtilen standartlara” ibaresinin, “Kurumda paratoner var mı?” sorusuna ilişkin kısmının, “Merdiven basamaklarının algılanabilmesi ve kayıp düşmesinin önlenmesi amacıyla basamaklarda kaymaz şeritler var mı?” sorusuna ilişkin kısmının ve “Kurumda tavan yüksekliği en az 2,4 metre mi?” sorusuna ilişkin kısmınının iptali istemiyle açılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “İdari Davaların Açılması” başlığını taşıyan 3. maddesinde; davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari
işlemin yazılı bildirim tarihinin belirtileceği; dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği; dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 15/1-d maddesinde ise; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı hallerde otuz gün içinde 3. ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanlıkları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği, belirtilmiştir.
İdari Yargılama Usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Dosyanın incelenmesinden; davacı dernek tarafından 31/08/2020 tarihinde Özel …Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdunun açılması istemiyle Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığı, Yükseköğrenim Özel Barınma İnceleme ve Denetleme Komisyonunca anılan kurumun Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde yer alan standartları karşılayıp karşılamadığı hususunda inceleme yapıldığı, Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönergesi’nin 14. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen hükümler doğrultusunda yapılan incelemede binada merkezi havalandırma sistemi bulunmadığı için bu durumun inceleme raporuna eklendiği, ayrıca aynı Yönerge’nin 21. maddesinin (d) fıkrasına göre yurt binası girişinde veya dışında güvenlik odası/alanı bulunmadığı ve kurumlarda hizmet kalite standartları uygulanması ile ilgili yayınlanan rehberde yer alan standart soru formlarına göre yapılan incelemede de merdivenlerde kaymaz şerit ile paratoner bulunmadığı hususunun tespit edildiği, davacının Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yaptığı 07/12/2020 tarihli başvuruda ise yurt açma başvurusuna ilişkin olumlu ya da olumsuz net bir cevap verilmediği hususuna yer verildiği, Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün 11/12/2020 tarihli cevabi yazısında ise davacı derneğe ait yurt binasının özel barınma yeri olarak açılması için aranan şartların bir kısmını taşımadığı, bu tespitlere inceleme raporunda ayrıntılı olarak yer verildiği ve sonuç olarak derneğin özel yurt açma talebinin uygun görülmediğinin belirtilmesi üzerine 06/08/2021 tarihinde Mahkeme kayıtlarına giren dava dilekçesiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Somut olayda; her ne kadar davacı tarafından davalı idarenin resmi internet sitesinde yer alan Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri İnceleme ve Denetim Rehberi’nin ekindeki “EK-1 Kurum Açılış Başvuru İnceleme Formunda yer alan muhtelif sorulara ilişkin düzenlemenin iptali istenilmiş ise de; dava konusu edilen başvuru inceleme formunun yeni bir kural getirmeyip yurt açma başvurusunda bulunan kurumların başvurularının Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ve Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönergesinde yer alan kurallar çerçevesinde değerlendirilmesine ilişkin bir düzenleme olduğu, yükseköğrenim öğrencilerine
barınma hizmeti veren kurumların ruhsatlandırılmasına, açılmasına, işletilmesine, kurum binalarına, bölümlerine, denetimine ve barınma hizmetine ilişkin usul ve esasların ise anılan Yönetmelik ve Yönerge’de kurala bağlandığı anlaşılmaktadır.
Dava dilekçesinin incelenmesi neticesinde; davacı tarafından Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ve Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönergesinin ilgili maddelerinin dava konusu edilip edilmediği hususu anlaşılamadığından bu haliyle dava dilekçesinde 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan; davacı tarafından Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yapılan yurt açma başvurusuna ilişkin bilgi ve belgelerin dava dilekçesine eklendiği görülmekle birlikte davalı idarece tesis edilen bireysel işlemlere ilişkin tebliğ mazbatası ile varsa diğer bilgi ve belgelerin de dava dilekçesine eklenmesi gerektiği açıktır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,
2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacı vekiline bildirilerek, dilekçenin bir örneğinin davacıya gönderilmesine, 07/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.