Danıştay 10. Daire, Esas No: 2019/6860, Karar No: 2021/5897
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2019/6860 E. , 2021/5897 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/6860
Karar No : 2021/5897
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLLERİ : Av. …, Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Bakalığı
(Mülga …Kurumu)
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : Davacı tarafından, boyun bölgesindeki şişlik ve rahatsızlık nedeniyle başvurduğu Sivas Numune Hastanesi endokrinoloji bölümünde “troid nodülü, paratroid adenomu, toksik olmayan guatr” tanısı ile ameliyata alınması akabinde göz sinirlerinin zedelendiği, gözünde görme fonksiyonu kaybı ve belirgin şekilde kalıcı değişim olduğu, tüm bu sürece idarenin hizmet kusurunun sebebiyet verdiğinden bahisle uğranılan zararlara karşılık 1.000,00 TL maddi ve 250.000,00 TL manevi tazminatın ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, …İdare Mahkemesince, davanın reddi yolunda verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, hükme esas alınan raporun büyük bir kısmının iddia ve savunmalardan oluştuğu, eksik ve yetersiz olduğu, ameliyat öncesinde, kendisine gözde kalıcı hasar olma ihtimaline dair açıklamada bulunulmadığı, sadece “guatr” ameliyatı olunacağının söylenerek ameliyata alındığı, ameliyat esnasında veya sonucunda ortaya çıkma ihtimali bulunan ve de kalıcı hasar biçimde bir komplikasyon neticesinde başka müdahalelerde bulunulabileceği bilgisinin de verilmesi gerekirken verilmediği, dolayısıyla yeterince aydınlatma yapılmadan ameliyata alındığı, bu durum hizmet kusurunun varlığını ispatladığından davanın reddine dair kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29/11/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.