Danıştay 8. Daire, Esas No: 2020/3142, Karar No: 2022/1308
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2020/3142 E. , 2022/1308 K.
“İçtihat Metni”
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/3142
Karar No : 2022/1308
Kararın Düzeltilmesi İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü/…
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Danıştay Sekizinci Dairesinin 08/11/2019 tarih ve E:2016/466, K:2019/9744 sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin kabulü ile Mahkeme kararının gerekçeli onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
Kararın düzeltilmesi istemine ilişkin dilekçede öne sürülen düzeltme nedenleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesine uygun bulunduğundan düzeltme isteminin kabulü ile Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 08/11/2019 tarih ve E:2016/466, K:2019/9744 sayılı kararı kaldırılarak işin esası yeniden incelendi.
Dava, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkileri Bölümü’nde öğrenci olan davacı tarafından, hakkında yapılan disiplin soruşturması sonucunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) ve (ç) bentleri uyarınca yükseköğretim kurumundan iki hafta uzaklaştırma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, müşterek mekanlarda işlenen disiplin suçlarından dolayı yükseköğretim kurumundan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını verme yetkisinin rektöre ait olduğu, davacının işlediği iddia edilen eylemlerin ise üniversitenin müşterek mekanlarında değil fakültenin önünde ve içerisinde gerçekleştiği, dolayısıyla davacı hakkında iki hafta uzaklaştırma cezasını verme yetkisinin fakülte dekanında olduğu, üniversite rektörü tarafından verilen disiplin cezasında yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ‘Yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları’ başlıklı 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan; “Öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici veya yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunmak” fiili ile (ç) bendinde yer alan; “Yükseköğretim kurumunda kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak” fiili yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler arasında sayılmış olup, ‘Soruşturmanın sonuçlandırılması’ başlıklı 18. maddesinin 1. fıkrasında; yükseköğretim kurumlarından bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezalarının, ilgili fakülte dekanı tarafından verileceği düzenlenmiş; müşterek mekanlarda işlenen disiplin suçlarından dolayı yükseköğretim kurumlarından bir aya kadar uzaklaştırma cezası verme yetkisinin rektöre ait olduğu hükmünü içerir 18. maddesinin 2. fıkrası ise, Dairemizin 23/12/2020 tarih ve E:2019/6735, K:2020/5892 sayılı kararıyla iptal edilmiştir.
Uyuşmazlıkta; dava konusu olayın müşterek mekan niteliğindeki fakültenin dışında başlayıp fakülte içerisinde devam eden, birden fazla fakülte öğrencisinin katılımıyla toplu nitelik taşıdığı açık olmakla birlikte; anılan Yönetmeliğin 18. maddesinin 2. fıkrasında yer alan düzenlemenin Dairemiz kararıyla iptal edildiği, 18. maddesinin 1. fıkrası uyarınca yükseköğretim kurumlarından bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasının ilgili fakülte dekanı tarafından verilebileceğinin düzenleme altına alındığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davacı hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) ve (ç) bentlerindeki filler nedeniyle disiplin cezası verme yetkisi fakülte dekanına aittir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın yukarıda belirtilen gerekçe ile onanmasına, temyiz giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına, karar düzeltme aşamasında yapılan yargılama giderlerinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine, posta gideri avansından varsa artan tutarın taraflara iadesine, 02/03/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.