Danıştay 6. Daire, Esas No: 2019/16689, Karar No: 2022/2275

Danıştay 6. Daire Başkanlığı 2019/16689 E. , 2022/2275 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2019/16689
Karar No : 2022/2275

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Gaziantep İli, Şahinbey İlçesi, … Mahallesi, …, …, …, … , …, …, …, … ve … sayılı paftalarına ilişkin olarak kabul edilen 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planının, Gaziantep İli, Şahinbey İlçesi, … Mahallesi, … Mevkii, … ada, … parsel sayılı taşınmaza ilişkin kısmının yanı sıra tamamının iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; dava konusu 1/1000 ölçekli revizyon nazım imar planının dayanağı 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar planının, … Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesinin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kararı ile iptaline karar verildiğinden dayanağı kalmayan dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planının hukuka aykırı hale geldiği sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle, dava konusu işlem hukuka aykırı bulunarak dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve istinaf dilekçelerinde ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen rapora göre dava konusu işlemin hukuka uygun olduğunun tespit edildiği, davanın reddi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …’ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Dava, Gaziantep İli, Şahinbey İlçesi, … Mahallesi, … Mevkii, … ada, … parsel sayılı taşınmazın maliki olan davacı tarafından, Şahinbey İlçesi, … Mahallesi, …, …, …, …,…, …, …, … ve … paftalarına ilişkin olarak … tarih ve … sayılı belediye meclis kararıyla onaylanan 1/1000 ölçekli revizyon nazım imar planının, anılan parsele ilişkin kısmının yanı sıra tamamının iptali istemiyle açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:
3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesinin işlem tarihinde yürürlükte olan halinde, nazım imar planı; varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hali hazır haritalar üzerine, yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları gösteren ve uygulama imar planının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile beraber bir bütün olan plan olarak, uygulama imar planı ise; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plan olarak tanımlanmıştır.
3194 sayılı Kanunun 6. maddesinin işlem tarihinde yürürlükte olan halinde, planlar kapsadıkları alan ve amaçları açısından bölge planları ve imar planları olarak iki ana kategoriye ayrılmış, imar planları da uygulamaya esas olan uygulama imar planları ve bu planın hazırlanmasındaki temel hedefleri, ilkeleri ve arazi kullanım kararlarını belirleyen nazım imar planları olarak sınıflandırılmıştır. Anılan Kanun’un 8. maddesinde ise alt ölçekli planların üst ölçekli planlarda belirlenen planlama ana ilkelerine, stratejilerine ve kararlarına uyumlu olması zorunluluğu getirilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda anılan mevzuat hükümleri uyarınca arazi ve arsaların imar planlarında hangi kullanıma ayrılacağı öncelikle nazım imar planında belirlenmektedir. Nazım imar planında belirlenen ana kararlar doğrultusunda arazi parçalarının genel kullanış biçimleri ve bölge tipleri belirlendikten sonra planlamaya konu edilen alanın özelliklerine göre planlama yapılmaktadır.
Uyuşmazlıkta, Dairemizin E:2021/7938 sayılı dosyasında yapılan inceleme sonucunda; uygulama imar planının dayanağı olan … tarih ve … sayılı Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis kararıyla onaylanan 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar planının iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … tarih, E:…, K:… sayılı karara karşı yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile kararın kaldırılarak dava konusu işlemin iptali yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kararının Dairemizin 14/10/2020 tarihli, E:2018/7402, K:2020/9350 sayılı kararı ile bozulduğu, anılan bozma kararına uyularak, … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarihli ve E:…, K:… sayılı kararı ile istinaf başvurusunun gerekçeli reddine karar verildiği ve söz konusu kararın da Dairemizin 01/03/2022 tarih ve E:2021/7938, K:2022/2274 sayılı kararıyla onandığı tespit edilmiştir.
Bu durumda, Bölge İdare Mahkemesince, dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planının dayanağı olan 1/5000 ölçekli nazım imar planı hakkında verilen karar da göz önünde bulundurularak, dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planının öncelikle üst ölçekli nazım imar planına, sonrasında şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olup olmadığı hususları yönünden yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
Bu itibarla, temyize konu Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararında isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 49. maddesine uygun bulunan davalının temyiz isteminin kabulüne,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin Mahkeme kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 01/03/2022 tarihinde, kesin olarak, oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir